lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: K dohode medzi ambulantnými lekármi a VšZP zatiaľ nedošlo Bratislava 2. júla (TASR) - Zástupcovia ambulantných lekárov sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) zatiaľ ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. júla (TASR) - Zástupcovia ambulantných lekárov sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) zatiaľ nedohodli. Stále tak platí, že veľká časť ambulantných lekárov nepodpíše dodatky zmlúv s poisťovňou. Rokovania budú pokračovať o 15. hodine."Situácia sa nezmenila oproti tej, keď sme sem prichádzali," povedal médiám Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK). "Ponúkli sme kompromis, ktorý z nášho pohľadu je taký, aby ho mohla VšZP akceptovať. "VšZP deklarovala, že si to potrebuje rozmyslieť."Podľa Kollárových slov predstavitelia ambulantných lekárov urobili výrazný ústupok preto, aby sa situácia vyriešila. "Nejde o peniaze," spresnil generálny riaditeľ Zdravity, o.z., Ladislav Pásztor, avšak konkrétnejší nebol. Kollár i Pásztor naďalej tvrdia, že 70 percent ambulantných lekárov nemá podpísané dodatky. Poisťovňa pritom operuje s číslom 56 percent, kam ráta aj všeobecných lekárov i lekárov špecialistov."Nie je dôležité percento, ale to, že veľká časť ambulantných lekárov nemá podpísaný dodatok, to nie sú jeden-dvaja lekári," povedal Pásztor. Medzi tými, ktorí nemajú podpísaný dodatok, sú najmä špecialisti. Pásztor pritom spomenul čísla z jedeného kraja, ktorý nechcel špecifikovať, kde len 22 percent pediatrov má podpísaný dodatok.Podľa slov hovorkyne VsŽP Dany Gašparíkovej s kompromisom prišla aj poisťovňa. "Možné zdroje vidíme v existujúcej sieti špecialistov, ktorá bola doteraz naplnená na 201 percent a z týchto peňazí by bolo možné navýšiť platby ambulanciám všeobecných lekárov," povedala Gašparíková."Je tu záujem dohodnúť sa, veríme, že sa tak stane," uzatvoril Kollár s tým, že po 15. hodine bude rád informovať o dobrých správach.Ambulantní lekári, ktorí nepodpísali dodatok, nesúhlasia s tým, že nové dodatky k zmluvám hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na platy sestier. Ich zástupcovia preto počas týždňa informovali, že pacienti - poistenci VšZP si v ambulanciách zaplatia za odbery krvi, ultrazvukové či röntgenové vyšetrenie s tým, že sú ochotní odkladných pacientov ošetriť bez zaplatenia do piatka (6.7.).

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...