lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE:Jednu poisťovňu vraj možno realizovať aj bez odškodnenia, tvrdia občania Bratislava 9. júla (TASR) – Prechod na unitárny systém verejného zdravotného poistenia sa dá vraj ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 9. júla (TASR) – Prechod na unitárny systém verejného zdravotného poistenia sa dá vraj realizovať aj bez potreby vyplatiť akcionárov súkromných zdravotných poisťovní. Podľa memoranda občanov, ktoré zatiaľ podpísali 14 známe osobnosti verejného života, by mala vláda zvážiť prechod z odvodového systému na daňový model a zastaviť súčasné kroky v súvislosti s jednou poisťovňou. Poisťovne by podľa nich mohli zabezpečovať len individuálne komerčné poistenie, čím sa má Slovensko vyhnúť arbitrážam.Iniciátori chcú podporu svojej aktivite získavať počas leta, rokovať chcú aj s organizáciami v zdravotníctve. O situácii by chceli hovoriť aj s premiérom Robertom Ficom, ktorého žiadajú o stretnutie. Podľa jedného z iniciátorov, vysokoškolského pedagóga a brata šéfa lekárskej komory Miroslava Kollára nejde v tomto prípade o žiadnu reformu, ale o premyslený biznis plán, ako vyplatiť budúce zisky zdravotných poisťovní. Od kabinetu žiada priestor na vytvorenie diskusie o jednej poisťovni."Zdravotný stav obyvateľstva SR predstavuje najvýznamnejší kapitál našej krajiny. My občania SR sme presvedčení, že voľba systému financovania zdravotnej starostlivosti nemôže byť výlučne vecou rozhodnutia jednej politickej väčšiny," píše sa v memorande. Medzi inými ho podpísali rektor Akadémie médií Eduard Chmelár, prvý verejný ochranca práv zvolený parlamentom Pavel Kandráč, herečky Zuzana Kronerová a Zita Furková či rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry."Ak by to šlo tak jednoducho, tak takýto systém funguje už dávno. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje takú legislatívu, ktorá bude v súlade s Ústavou SR, domácimi aj medzinárodnými dohodami. Zákon zverejníme a následne ho budeme komunikovať. Pripomíname, že za posledné roky išla do súkromných poisťovní takmer miliarda eur na ich zisk a prevádzku," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...