lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Horší výsledok liečby nesmie psoriatikov uspokojiť, upozorňujú lekári Bratislava 23. októbra (TASR) - Pacienti so psoriázou by sa nemali uspokojiť s horším výsledkom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 23.10.2016 categoryDenné správy

Bratislava 23. októbra (TASR) - Pacienti so psoriázou by sa nemali uspokojiť s horším výsledkom liečby. Dnes môžu žiadať takmer čistú až čistú kožu. Upozornila na to Mária Šimaljaková, prednostka Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. V súčasnosti nie sú spoľahlivé metódy prevencie vzniku tohto ochorenia. Treba preto podľa odborníkov urobiť maximum pre jeho včasnú diagnózu a správnu liečbu.Jednou z možných metód na hodnotenie výsledkov liečby psoriázy je index PASI. Ten popisuje percentuálnu mieru postihnutia kože, pričom takzvaná odpoveď PASI označuje mieru vymiznutia príznakov psoriázy, ako je začervenanie, zhrubnutie a olupovanie lézií.Aj keď v minulosti bolo zlepšenie napríklad na úrovni 75 percent považované za veľký úspech, dnes sa medicína zameriava na dosiahnutie úrovne PASI 90 až 100, teda zlepšenie o 90 až 100 percent v porovnaní so stavom pred liečbou. "Výsledky ukazujú, že v súčasnosti je čistá alebo takmer čistá koža dosiahnuteľný cieľ v liečbe pacientov so psoriázou," povedala Šimaljaková.Toto ochorenie je však podľa nej viac ako len zdravotný problém, pričom sa odvolala na nedávny celosvetový prieskum na vzorke viac ako 8300 ľudí. Asi 85 percent pacientov so stredne závažnou až závažnou ložiskovou psoriázou sa stretlo s diskrimináciou alebo ponižovaním v dôsledku svojej diagnózy. Viac ako polovica pacientov pociťuje negatívny vplyv ochorenia na svoj pracovný život a takmer polovici pacientov komplikuje diagnóza osobné vzťahy.Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, nedá sa úplne vyliečiť. Odhaduje sa, že na Slovensku by malo byť okolo 200.000 psoriatikov. Navonok sa nemusí dlhodobo prejaviť, môže však vypuknúť vplyvom stresu, bakteriálnej infekcie či nezdravým životným štýlom.Pri psoriáze je koža suchá, červená, posiata šupinkami, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy, rúk a nôh. Medzi typické príznaky patrí svrbenie, podráždenie a bolesť.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...