lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Hemofilici sa prvýkrát stretávajú na konferencii Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenskí hemofilici sa na Slovensku prvý raz zídu na vlastnej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 16.10.2015 categoryDenné správy

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenskí hemofilici sa na Slovensku prvý raz zídu na vlastnej konferencii. Vzdelávacie podujatie pod názvom Jesenné stretnutie s odborníkmi sa koná dnes a v sobotu (17.10.) v hoteli Šachtičky pri Banskej Bystrici. Vrodenou krvácavou chorobou - hemofíliou trpí v SR niekoľko stoviek ľudí.„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo pripraviť toto podujatie. Napriek tomu, že naše združenie pravidelne organizuje rad aktivít pre našich členov a ich rodiny, pociťujeme stále potrebu ďalšieho vzdelávania. Pretože len dostatočnou informovanosťou sa môžu pacienti a ich príbuzní ľahšie vyrovnať a zvládať tieto závažné krvácavé ochorenia,“ povedal predseda Slovenského hemofilického združenia (SHZ) Jaroslav Janovec.Ide o pilotný projekt určený členom združenia a ich rodinným príslušníkom. Súčasťou konferencie je päť prednášok a tri workshopy zamerané na zlepšenie informovanosti o závažných vrodených krvácavých ochoreniach a s nimi spojenými ďalšími komplikáciami, ktoré môžu nastať vzhľadom na uvedené ochorenia.Hemofíliou trpia na Slovensku stovky ľudí. Ochorenie prenášajú zdravé ženy a hemofíliou trpia mužskí potomkovia rodiny. Nedostatok koagulačného faktora, ktorý je potrebný na zrážanie krvi, vedie k nadmerným prejavom krvácavosti, a to nielen po minimálnych úrazoch, poraneniach, pri trhaní zubov, po operáciách, ale u ťažších hemofilikov dochádza aj ku krvácaniu, ktoré sa označuje ako spontánne.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...