lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Deti s vyvráteným močovým mechúrom operujú v Bratislave novou metódou Bratislava 21. marca (TASR) - Jedno až dve deti ročne sa na Slovensku narodia s ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 21.03.2016 categoryDenné správy

Bratislava 21. marca (TASR) - Jedno až dve deti ročne sa na Slovensku narodia s vrodenou vývojovou chybou - extrofiou močového mechúra. "To je stav, kedy sa dieťatko narodí s vyvráteným močovým mechúrom. Zadná stena mechúra vytvára prednú brušnú stenu, čiže moč z prednej brušnej steny, tam kde býva pupok alebo trošku nižšie, vyteká priamo mimo tela," približuje Ján Breza ml., prednosta Kliniky pediatrickej urológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.Lekári v bratislavskej detskej nemocnici vedia teraz takýchto pacientov operovať novou metódou, vďaka ktorej by mali žiť v budúcnosti bez obmedzení. Metódu im pomáhali zavádzať britskí kolegovia, profesor Imran Mushtaq z Londýna operoval aj prvých dvoch pacientov na Slovensku. "Opäť sa nám potvrdilo, že spolupráca so zahraničnými pracoviskami otvára nové možnosti. Dnes, vďaka novej metóde, vieme toto vôbec najzávažnejšie vrodené vývojové ochorenie v urológii definitívne vyriešiť dvoma operáciami, a to už vo veku do dvoch rokoch," povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.Deťom do 72 hodín od narodenia prvotne čiastočne uzavrú močový mechúr. "Nechávame iba malý otvor tesne nad močovým mechúrom, cez ktorý vyteká moč. Denifitívna úprava by mala nasledovať po 18. mesiaci života a spočíva už v úplnom uzatvorení močového mechúra a močovej rúry, v úprave vonkajšieho genitálu tak, aby deti neboli inkontitentné," uviedla primárka kliniky Kvetoslava Slebodníková. Zákrok doteraz podstúpili štyri deti. Na operáciu čaká ďalších desať vo veku od dvoch do 14 rokov.Aj v minulosti deti s touto vývojovou chybou museli lekári rovnako ošetriť do troch dní, neskôr však museli absolvovať viacero operácií. Napriek tomu ostávali natrvalo inkontitentné v plienkach a v prípade poškodenia vonkajšieho genitálu s obmedzeniami sexuálneho života v budúcnosti. Po spomínanom prvotnom ošetrení sa im buď našil močovod do hrubého čreva a moč tak odchádzal spolu so stolicou, alebo sa na mechúr našila časť čreva a vytvorila sa na ňom chlopňa, cez ktorú bola dieťa v mieste pupka vycievkované.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...