lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Chorých na chrípku pribúda Bratislava 14. januára (TASR) - Počas minulého týždňa sa zaznamenalo takmer o polovicu viac prípadov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 14. januára (TASR) - Počas minulého týždňa sa zaznamenalo takmer o polovicu viac prípadov chrípky ako počas predchádzajúceho týždňa . Lekári ako chrípku a jej podobné ochorenia nahlásili 4.351 prípadov. Najviac chorých pribudlo v Košickom a Trenčianskom kraji, najvyššia chorobnosť sa zaznamenala v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Chrípka vlani na Slovensku potrápila asi 220.000 ľudí. Doterajšie skúsenosti ukazujú, že počet ochorení sa v priebehu januára zvyšuje, chrípka zvyčajne vrcholí koncom mesiaca a začiatkom februára kulminuje v epidémiu, ktorá postupne postihuje celé Slovensko. Lekári v rámci prevencie okrem očkovania odporúčajú aj časté umývanie rúk teplou vodou a mydlom, ako aj zakrývanie si nosa a úst pri kašľaní či kýchaníNie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Tie môžu trvať tri až štyri dni. Na začiatku býva chrípka spojená s bolesťami hlavy, kĺbov a svalov. Na rozdiel od prechladnutia či virózy sa príznaky chrípky prejavia okamžite. Virózu a prechladnutie väčšinou nesprevádzajú ani bolesti hlavy, naopak typická pre ne môže byť nádcha a kašeľ.Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal ostať doma až do uzdravenia. Nesmie sa pritom zabúdať na vetranie miestností, kde sa zdržiava. Lekára by mali ľudia vyhľadať pri varovných signáloch, akými sú problémy s dýchaním, dýchavičnosť, bolesť, tlak na hrudi alebo v oblasti brucha, náhly závrat, silné a opakované zvracanie. Medzi komplikácie chrípky patrí zápal priedušiek aj pľúc, zápaly stredného ucha u detí či prínosových dutín a zhoršenie existujúcich chronických ochorení.Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Tie totiž liečia iba bakteriálne infekcie. Lekár nasadzuje liečbu antibiotikami až pri niektorých komplikáciách, napríklad zápale mandlí, pľúc. Pri liečbe chrípky je vhodná domáca liečba s využitím voľnopredajných liekov, ktoré zmierňujú horúčku, bolesti i ostatné príznaky. Na trhu sú v súčasnosti rôzne druhy týchto prípravkov, s rôznym obsahom účinných látok. Okrem toho je dôležité prijímať dostatočné množstvo tekutín. Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...