lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Belasý motýľ dnes v mestách upozorňuje na ochorenie svalová dystrofia Bratislava 30. mája (TASR) - Pomoc ľuďom so svalovou dystrofiou je cieľom 14. ročníka kampane ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 30.05.2014 categoryDenné správy

Bratislava 30. mája (TASR) - Pomoc ľuďom so svalovou dystrofiou je cieľom 14. ročníka kampane Belasý motýľ. V rámci nej sa dnes uskutočňuje Deň ľudí so svalovou dystrofiou spojený s verejnou zbierkou. "V tento deň chceme my, ľudia so svalovou dystrofiou informovať verejnosť o existencii tohto závažného ochorenia, o tom aké problémy nám a našim rodinám v živote prináša," uviedol koordinátor kampane Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR.Deň ľudí so svalovou dystrofiou sa koná v približne 57 mestách a dedinách. Organizujú ho ľudia so svalovou dystrofiou za pomoci ďalších dobrovoľníkov. Každý dobrovoľník je označený kartičkou so svojim číslom, s číslom povolenia verejnej zbierky a kontaktným údajom na hlavný organizačný tím. Belasý motýľ, symbol ochorenia svalová dystrofia, sa nepredáva, ale daruje. Ak sa obdarovaný rozhodne, môže prispieť do prenosnej pokladničky. Okrem toho dostane od dobrovoľníkov informačný leták."Kampaň Belasý motýľ má za cieľ informovať verejnosť o vážnom ochorení svalová dystrofia a získať finančné prostriedky na sociálnu pomoc a nákup kompenzačných pomôcok pre ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú," priblížil Blažek. Za získané peniaze sa nakupujú najmä zdviháky, elektrické vozíky, mechanické vozíky, elektrické postele, antidekubitné matrace, odsávačky hlienov a iné špecifické pomôcky. "Doteraz sme z verejnej zbierky pomohli v 361 prípadoch," doplnil Blažek.Hlavný stan bratislavského Dňa ľudí so svalovou dystrofiou bude už tradične na Námestí SNP, program sa tu začne dnes o 13.00 h. Jeho súčasťou bude moderovaný sprievodný program, kde si môže okoloidúca verejnosť vyskúšať sedieť na mechanickom, či elektrickom vozíku, „levitovať“ na zdviháku a zahrať si paralympijskú hru boccia, či šach. O deň neskôr sa na podporu ľudí so svalovou dystrofiou bude konať jazda motorkárov centrom hlavného mesta.Ľudí s týmto ochorením možno podporiť cez verejnú zbierku. Prispieť možno do nej on-line cez webovú stránku www.belasymotyl.sk i osobne do pokladničiek počas Dňa ľudí so svalovou dystrofiou. Peniaze tiež možno zaslať na číslo účtu 2625341277/1100 alebo zaslaním darcovskej SMS s textom DMS MOTYL na číslo 877. Cena je dve eurá.Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie. Ochorenie má postupne zhoršujúci sa priebeh a je nevyliečiteľné.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...