lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Alergikom sa v týchto dňoch podľa RÚVZ ľahšie dýcha Banská Bystrica 29. mája (TASR) - Počas uplynulých dní na väčšine územia SR dominoval peľ ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 29. mája (TASR) - Počas uplynulých dní na väčšine územia SR dominoval peľ tráv a slabo alergizujúci peľ ihličnanov z čeľade borovicovité. Celkovo došlo najmä v druhej polovici minulého týždňa k poklesu denných koncentrácií peľu  v ovzduší. Veľmi vysoké koncentrácie sa však vďaka kvitnutiu tráv a ihličnanov udržiavali začiatkom týždňa najmä na strednom a severnom Slovensku. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Najvyššie denné hladiny silno alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline, Bratislave a Nitre. V ovzduší sa ešte ojedinele vyskytoval peľ jaseňa, buka a duba. Peľ ihličnanov najviac zvýšil denné hladiny peľu v Banskej Bystrici. Pribudol aj peľ pŕhľavovitých rastlín, platanu, agátu, bazy, lipy, ružovitých, skorocelu i rastlín z čeľade mrkvovitých. Zvýšili sa denné koncentrácie spór plesní v ovzduší."Pre uplynulé dni je z alergologického hľadiska najvýznamnejší peľ lipnicovitých tráv, cyprusovitých - tisovitých drevín, javora, pagaštana, gaštana, orecha, borovicovitých drevín, pŕhľavovitých rastlín, platanu, pajaseňa, agáta, bazy, lipy, ružovitých druhov rastlín, skorocelu, ale aj rastlín z rodov mrkvovitých a mrlíkovitých. Čo sa týka húb (plesní), sú to zas spóry z rodov Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR.Na tieto a nasledujúce dni je prognóza pre alergikov na peľ akýchkoľvek rastlín a drevín priaznivá. Podľa Lafférsovej totiž peľová sezóna veľkej väčšiny drevín už skončila a naďalej bude dochádzať k poklesu ich peľu v ovzduší. Trávy z čeľade lipnicovité sú najvýznamnejším alergénom na najbližšie mesiace, no v chladných a daždivých dňoch sa jeho šírenie obmedzilo. Aj keď pribudol peľ slabo alergizujúcich pŕhľavovitých, nemal by sťažiť situáciu polinotikov. Tento týždeň možno predpokladať ďalší pokles denných koncentrácií peľu ihličnanov – čeľaď borovicovité, ale aj nárast denných koncentrácií peľu tráv. Počas ochladenia a daždivých dní však bude dochádzať k výraznému poklesu peľu v ovzduší.Analýza peľovej situácie je spracovaná na základe výsledkov monitorovacích staníc PIS RÚVZ Bystrica, Úradu verejného zdravotníctva a RÚVZ Košice, Nitra, Trnava a Žilina.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: