lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Alergická nádcha trápi asi 80 percent astmatikov, nie každý sa lieči Bratislava 30. marca (TASR) - Alergickou nádchou trpí približne 20 percent Slovákov, pričom postihuje asi ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 30. marca (TASR) - Alergickou nádchou trpí približne 20 percent Slovákov, pričom postihuje asi 80 percent astmatikov. Lekári upozorňujú, že pokiaľ sa nelieči, môže príznaky astmy zhoršovať. Astma sa zase vyvinie u tretiny alergikov."Dýchacie cesty sú jednotný systém. Delia sa na horné a dolné, ale v rôznej miere spoločne reagujú za prirodzených, ale aj chorobných okolností. Toto ovplyvňovanie, jednota, dýchacích ciest je podstatné pre astmatikov i alergikov. Ak príznaky astmy v pacientovom opise dominujú, lekár sa sústredí na liečenie astmy a nos zostane neliečený," poukázal pneumológ Martin Brezina z Kliniky detskej pneumológie UNB v bratislavských Podunajských Biskupiciach.Upozornil, že neliečená alergická nádcha môže výrazne zhoršovať kvalitu života a aj sťažovať liečbu astmy. Asi u 30 percent pacientov postupuje aj do priedušiek a spôsobuje alergickú prieduškovú astmu. Ak človek pre alergickú nádchu či iné chorobné dôvody dýcha ústami, priamo do priedušiek sa mu dostáva vzduch s vysokým obsahom dráždivých častíc. Vdychovaný vzduch je príliš suchý a v zime i studený, čo môže poškodzovať dolné dýchacie cesty a zhoršovať príznaky astmy.Podstatou alergickej nádchy je alergický zápal sliznice nosa, pri ktorom dochádza k jej opuchnutiu a zvýšeniu tvorby sekrétu, čo sa prejavuje najmä vodnatou nádchou alebo sťaženým dýchaním cez nos, kýchaním a svrbením slizníc. Nie vždy sa však tento zápal zastaví na úrovni horných dýchacích ciest a asi u 30 percent pacientov postupuje aj do priedušiek, kedy už hovoríme o alergickej prieduškovej astme. Tá sa môže prejaviť ako náhle vzniknutá dýchavica spojená s pocitom tlaku na hrudníku, ako skrátený dych alebo ako pískanie hrudníka.K lepšej informovanosti o týchto ochoreniach a ich prepojení chce prispieť aj Slovenský deň astmy, ktorý pripadá na 1. apríla. Pri tejto príležitosti sa spustí aj webová stránka www.astmaaalergia.sk, na ktorej nájdu ľudia všetky potrebné informácie a môžu si urobiť aj elektronickú preddiagnostiku. Cieľom projektu je, aby sa pacienti so všetkými, aj zdanlivo bezvýznamnými ťažkosťami, zdôverili lekárovi. Pri oboch ochoreniach existuje účinná a bezpečná liečba.TASR informovala Petra Jedličková z agentúry Accelerate.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...