lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Alergici to nebudú mať jednoduché, už je tu aj peľ paliny a ambrózie Banská Bystrica 9. júla (TASR) – Alergici na peľ (polinotici) to nebudú mať jednoduché ani ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 09.07.2016 categoryDenné správy

Banská Bystrica 9. júla (TASR) – Alergici na peľ (polinotici) to nebudú mať jednoduché ani v nasledujúcich dňoch. Hoci peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých ešte pokračuje tzv. druhým kvitnutím, monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a v Žiline už zachytili prvý peľ paliny a banskobystrická aj peľ ambrózie. Konštatovala to Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Trávy však ostávajú najvýznamnejším alergénom pre najbližšie týždne.Ako priblížila Lafférsová, v ovzduší na celom území Slovenska pretrváva dominantné postavenie peľu bylín, najbohatšie zastúpených slabšie alergizujúcou pŕhľavou a silnejšie alergizujúcim peľom tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý sa vyskytoval skoro na celom území vo vyšších koncentráciách. Z peľu drevín sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ gaštanu, borovice a lipy. Kvitnú ružovité, mrkvovité, astrovité i pŕhľavovité rastliny, pribudlo peľu burín - skorocelu, štiavu i mrlíkov.Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých boli namerané v Banskej Bystrici, v Žiline a Nitre. Koncentrácie peľu pŕhľavy svoje maximá dosiahli v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Nitre.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: