lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: AZZS po dnešnom rokovaní: Už vieme, že sa nedohodneme Bratislava 24. januára (TASR) – Dohoda medzi záchrankami a ministerstvom zdravotníctva nie je na svete ani ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 24. januára (TASR) – Dohoda medzi záchrankami a ministerstvom zdravotníctva nie je na svete ani po takmer troch hodinách dnešného rokovania. Aj keď rozhovory budú pokračovať vo štvrtok (26.1.), prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Ivo Krpelan nevidí ďalšiu možnosť, ako by sa mohli dohodnúť. "Po dnešnom rokovaní už viem, že sa nedohodneme. Ale aj tak sme sa dohodli, že si dáme posledný čas na rozmyslenie a stretneme sa ešte tento týždeň vo štvrtok, kde padne finálne rozhodnutie," vyhlásil po rokovaní prezident asociácie. "Z hľadiska výpočtov dopadu budeme potrebovať ešte nejaký čas, aj asociácia záchranných služieb," reagoval šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Ak by sa záchranky s ministerstvom napokon nedohodli, malo by to podľa Krpelana obrovský dopad na systém záchrannej zdravotnej služby na Slovensku. "Vrátime sa do roku 2006, čo vidíme ako obrovskú chybu, pretože pred rokom 2006 sme boli na chvoste EÚ, čo sa týka vybavenosti a úrovne vzdelávania. Od roku 2006 doteraz sme budovali systém, ktorý je rešpektovaný v EÚ a dá sa povedať, že je nad priemerom EÚ," vyhlásil.Asociácia ministrovi ponúkla návrh, ktorý by rezortu prinášal úsporu zhruba na úrovni 75 percent pôvodného plánu. "Z našej strany by ten dopad bol tiež výrazne nižší, než aký by bol, keby sme sa nedohodli," dodal Krpelan. Návrh však podľa neho ministerstvo neakceptovalo. "To, čo nám bolo predostreté ministerstvom, bol taký návrh, kde ministerstvo by celkovo získalo ešte aj o 10 percent vyššiu úsporu, než ktorú pôvodne navrhovalo," povedal Krpelan na margo rokovaní.Ministerstvo trvá na tom, že je priestor na zníženie ziskovosti záchraniek. "Peniaze, ktoré získame na tomto, budú prerozdelené pre nemocnice, pre ambulancie tak, aby nedošlo k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti," povedal dnes Uhliarik.Do segmentu záchrannej zdravotnej služby by malo smerovať ročne o 4,7 milióna eur menej, čo má prispieť k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov verejného zdravotného poistenia. Podľa návrhu ministerstva tak má dôjsť k zníženiu mesačnej platby na ambulanciu Rýchlej zdravotnej pomoci zo 16.928 eur na 15.236 eur. Pri 154 ambulanciách sa tak má v tomto roku ušetriť 3,1 milióna eur. Úsporu takmer 1,6 milióna eur má zároveň priniesť zníženie ceny za jeden kilometer jazdy ambulanciou Rýchlej lekárskej pomoci a ambulanciou Rýchlej zdravotnej pomoci o desať centov, z 0,70 na 0,60 eura. Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhovala znížiť cenu za kilometer na 0,45 eura. Tento návrh však Krpelan označil za absolútne nereálny. "Iba si ním pripravovali vyjednávaciu pozíciu na dnešné stretnutie," dodal.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...