lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Z. ZVOLENSKÁ: Prekáža mi zámena nadštandardnej komerčnej aktivity za skríning Banská Bystrica 1. júna (TASR) - Skríningové centrum novorodencov SR v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 1. júna (TASR) - Skríningové centrum novorodencov SR v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici funguje od roku 1985, podľa slov riaditeľa nemocnice Jána Noska na dnešnej tlačovej konferencii poskytujú určitú garanciu kvality a istoty vyšetrenia. "Aktivity spoločnosti Medirex nepovažujeme za celkom etické a humánne, odoberať dve vzorky novorodencov a vyšetrovať ich paralelne na dvoch pracoviskách," konštatoval Nosko. Od roku 1985 bol skríning rozšírený na štyri ochorenia a je povinný.Nosko narážal pritom na informáciu, že vo všetkých slovenských pôrodniciach od júna štartuje nové vyšetrenie novorodencov na desať najčastejších dedičných metabolických porúch. Vyšetrenie nie je hradené zo zdravotného poistenia, rodičia, ktorí sa preň rozhodnú, zaplatia 20 eur. Nové vyšetrenie metabolických porúch realizuje spoločné pracovisko spoločnosti Medirex a Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Spoločnosť podľa Noska ponúka niečo, čo je možné vykonávať aj na banskobystrickom pracovisku v rámci uskutočňovanej pilotnej štúdie. Jej cieľom je rozšíriť skríning o ďalších približne deväť až desať ochorení.Skríning je celoplošná štátna aktivita. "Mne prekáža zamieňanie nadštandardnej komerčnej aktivity za skríning," uviedla ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Matky by podľa nej nemali byť uvádzané do omylu v tom, že štát tieto aktivity robí nedostatočne a ich deti sú ohrozené. Podľa Zvolenskej novorodenecký skríning dedičných metabolických porúch je jedna z vecí, ktoré skutočne výborne v našom štáte fungujú už 20 rokov. Priepustnosť chorôb je podľa jej ďalších slov prakticky nulová, pričom všetky boli zachytené. "Podstatné je, že máme naozaj podchytené veci, ktoré z pohľadu nášho regiónu sú podstatné." V rámci štátnej zdravotnej politiky je podľa Zvolenskej jednoznačne preferenciou, aby sa skríning naďalej uskutočňoval v tradičných skríningových centrách. "Robí sa výborne, funguje tak z hľadiska modernej medicíny, ako aj logistiky," dodala ministerka.Doteraz sa v Banskej Bystrici vykonával skríning štyroch ochorení, od začiatku roka funguje pilotná štúdia, ktorej cieľom je rozšíriť skríning o ďalších približne deväť až desať ochorení. "Zatiaľ bolo vyšetrených 900 detí. Cieľom týchto vyšetrení bola jednak validácia prístroja. Môžeme deklarovať, že tieto vyšetrenia sme schopní u nás realizovať," dodal Nosko.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...