lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


WHO v Európe: Vplyv pandémie covidu na liečbu rakoviny je takmer "katastrofický" Kodaň 4. februára (TASR) - Pandémia koronavírusu má takmer "katastrofický" vplyv na starostlivosť o pacientov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 04.02.2021 categoryDenné správy

Kodaň 4. februára (TASR) - Pandémia koronavírusu má takmer "katastrofický" vplyv na starostlivosť o pacientov s rakovinou v Európe. Na Svetový deň boja proti rakovine (4. februára) sa tak vo štvrtok vyjadril regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge.Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov. Vyťaženie zdravotných systémov spôsobené vysokým počtom prípadov nákazy ochorenia COVID-19 má za následok narušenie liečby rakoviny v tretine týchto krajín, priblížil Kluge."Niektoré krajiny bojujú s nedostatkom liečiv a v mnohých - vrátane najbohatších krajín - došlo k poklesu nových diagnóz rakoviny," píše sa v Klugeho vyjadrení.Kluge dodal, že počas pandémie nastalo aj prehĺbenie už predtým existujúcich nerovností z dôvodu ekonomickej krízy, čo sťažilo mnohým občanom možnosť osvojiť si zdravé životné návyky alebo ich odrezalo od prístupu k zdravotnej starostlivosti.Počas zavedenia prvého kola celoštátnych karanténnych opatrení, tzv. lockdownu, v Holandsku a Belgicku vlani zaznamenali pokles nových diagnóz rakoviny o 30 - 40 percent. V Kirgizsku tento počet klesol až o 90 percent, približuje AFP.Európska pobočka zdravotníckej organizácie tiež očakáva, že oneskorené diagnózy či omeškané začiatky liečby v Británii budú mať do piatich rokov na svedomí 15-percentný nárast úmrtí na kolorektálny karcinóm a deväťpercentný nárast úmrtí na rakovinu prsníka.WHO sa už vyjadrila, že plánuje zmobilizovať úrady v jednotlivých krajinách s iniciatívou zameranou najmä na prevenciu, včasné odhalenie a dostupnosť diagnostiky a liečby pre všetkých občanov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...