lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VOĽBY12: Most-Híd chce e-health aj lepšie platy pre detských lekárov Bratislava 31. januára (TASR) - Zavedenie elektronického zdravotníctva (e-health), DRG systému či posilnenie postavenia lekárov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. januára (TASR) - Zavedenie elektronického zdravotníctva (e-health), DRG systému či posilnenie postavenia lekárov prvého kontaktu a detských lekárov. To sú niektoré z bodov volebného programu strany Most-Híd, ktorý kladie dôraz aj na prevenciu."Chceme vytvoriť celoslovenský program prevencia 2020. Aby sa ku koncu obdobia plošne aplikoval systém bonusovej podpory pre občanov starajúcich sa o svoje zdravie," vysvetlil poslanec Národnej rady SR Tibor Bastrnák, ktorému sa nepozdáva, že dnes sa ľudia viac starajú o svoje auto, ako o svoje zdravie. K prevencii ich treba podľa neho motivovať od malička.Jedným z hlavných cieľov bugárovcov je aj transparentné hospodárenie nemocníc. Odmietajú privatizáciu veľkých nemocníc, ale chcú, aby hospodárili lepšie. "Nemôžeme ich každých päť rokov oddlžovať," poznamenal Bastrnák. Bugárovci chcú tiež komplexné riešenie všetkých foriem pohotovostných služieb.Pokiaľ ide o zavedenie DRG systému, podľa Bastrnáka to zabezpečí spravodlivejšie rozdelenie prostriedkov. E-health zas, ako tvrdí, prinesie stabilitu a zrýchlenie do systému a tiež šetrí peniaze daňových poplatníkov.Bugárovci chcú tiež posilniť postavenie lekárov prvého kontaktu a detských lekárov. Podľa Bastrnáka toto povolanie nie je dnes atraktívne a súčasní lekári, ktorí ho vykonávajú, starnú. Treba ho pre nových lekárov zatraktívniť. "Prvý kontakt je veľmi dôležitý, lebo odbremení aj nemocnicu," vysvetlil Bastrnák. Dodal, že lekárov prvého kontaktu treba podporiť aj finančne, ale aj skvalitniť ich vzdelávanie.Nemenej dôležitá je podľa Bastrnáka aj komunikácia a spolupráca so zdravotníckymi organizáciami. "Musíme komunikovať a spolupracovať, aby sme dosiahli stabilné zdravotníctvo," povedal. Takýto prístup by podľa neho mohol pomôcť predchádzať aj takým štrajkom lekárov, akého bolo Slovensko svedkom koncom minulého roka.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...