lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V. NOVOTNÝ: Vláda sa chystá zdražiť lieky pre chorých a dôchodcov Bratislava 21. novembra (TASR) - Vláda Smeru-SD sa chystá zdražiť lieky pre chorých a dôchodcov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 21. novembra (TASR) - Vláda Smeru-SD sa chystá zdražiť lieky pre chorých a dôchodcov a zrušiť doterajší fungujúci systém zliav v lekárňach. Miesto toho ponúka "mačku vo vreci", ktorá poškodí pacientov aj zdravotné poisťovne. Vyhlásil do dnes podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Viliam Novotný na margo pripravovaných zmien v zdravotníctve, medzi ktorými je aj zámer zrušiť vernostné systémy, ale zároveň umožniť zľavy na doplatky za lieky na recept."To, čo oni navrhujú, je dokonca až nebezpečné. Môže to viesť k nekalej súťaži medzi lekárňami, špekuláciám na strane farmaceutických firiem, je to nevýhodné pre zdravotné poisťovne a hlavne to poškodí pacientov. Tí naozaj budú chodiť a hľadať, kto im dá nižšie doplatky," podčiarkol Novotný.Podľa jeho slov avizovaná zmena nie je potrebná a súčasný vernostný systém funguje dostatočne dobre. Zmena by však priniesla do systému netransparentnosť. "Nebudeme vedieť, ktorá poisťovňa sa rozhodla dať zľavy, a nebudeme vedieť, akú výšku zliav bude dávať daná zdravotná poisťovňa," poznamenal. Pacient zase nebude vedieť, kde sa bude môcť o zľavu uchádzať. Musel by tak podľa neho chodiť po meste a hľadať lekáreň, kde mu nejakú ponúknu.Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) v utorok (20.11.) informovala, že by lekárne mali mať možnosť poskytovať zľavy na doplatkoch za lieky aj po zrušení vernostných systémov. Nový systém by mal umožniť lekárňam znížiť doplatok pacientov na úkor svojej marže. "Ak lekárne reálne ukroja zo svojich marží a tieto prostriedky pretavia do zníženia doplatkov, pacienti tým ušetria," povedala.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...