ÚVZ SR: Záujem podávať tatarák prejavili desiatky reštaurácií Bratislava 14. júla (TASR) - Záujem podávať tatársky biftek prejavili už desiatky reštaurácií po celom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 14.07.2017 categoryDenné správy

Bratislava 14. júla (TASR) - Záujem podávať tatársky biftek prejavili už desiatky reštaurácií po celom Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatiaľ eviduje 93 zariadení. Jeho legálny predaj reštauráciám od júna umožnila novela vyhlášky, dovtedy za to, že ho ľudom ponúkali, hrozili pokuty.Reštaurácie, ktoré chcú tatarák podávať, majú oznamovaciu povinnosť. "Prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je povinný oznámiť to miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Bez predmetného oznámenia „tatárske bifteky“ v reštauráciách nie je povolené podávať," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. Biftek sa musí podávať hneď po jeho dohotovení. Reštaurácie musia tiež v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii vzniknúť, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou".Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide.

Štítky :

Digitálna stomatológia: Ako vám 3D skener skráti čas v zubárskom kresle

Moderná stomatológia zažíva revolúciu vďaka digitálnym technológiám, ktoré zásadne menia prístup k diagnostike a liečbe. Jednou z najvýznamnejších inovácií posledných rokov je intraoralny 3D skener, ktorý transformuje tradičné procesy a výrazne zlepšuje pacientsky komfort. Táto technológia predstavuje paradigmatickú zmenu od konvenčných odtlačkových metód k presnej digitálnej dokumentácii.