lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚVZ SR: Do projektu boja proti obezite FOOD zapojíme reštaurácie Bratislava 2. júna (TASR) - Do európskeho projektu boja proti obezite FOOD (Fighting Obesity though ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. júna (TASR) - Do európskeho projektu boja proti obezite FOOD (Fighting Obesity though Offer and Demand) budú zapojené aj reštaurácie. "Vytypujeme si reštaurácie, ktoré oslovíme. Budeme s nimi diskutovať, či sú ochotné prijímať naše rady. V spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva sme pre ne zostavili 12 odporúčaní," uviedla pre TASR po tlačovej konferencii Natália Hercegová, riaditeľka pre marketing a rozvoj podnikania spoločnosti Edenred Slovakia, ktorá s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR koordinuje projekt FOOD a sponzoruje ho.ÚVZ v spolupráci so spoločnosťou Edenred reštauráciám odporučí, aby zákazníkom podávali pitnú vodu, nevystavovali soľničky na stôl, alebo aby zákazníkom ponúkli okrem tradičnej prílohy zemiakov a ryže napríklad aj dusenú zeleninu. "Keď sa na tom s reštauráciami dohodneme, vystavíme im certifikát a označíme ich nálepkou, ktorá bude signalizovať, že táto reštaurácia ponúka zdravé jedlá," dodala Hercegová. "Na Slovensku si nemôžeme gratulovať, že žijeme zdravo. Bežný jedálniček obsahuje veľa údenín, bôčikov, ale aj málo ovocia, zeleniny, vlákniny a ľudia majú málo pohybu," povedal na tlačovej konferencii europoslanec a člen výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Miroslav Mikolášik."Výživovú situáciu už viac rokov charakterizuje nadmerný energetický príjem a nevyváženosť zastúpenia základných živín, v popredí s vysokým podielom tukov a súčasne deficitným príjmom niektorých ochranných faktorov - vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov," potvrdil Mikolášikove slová aj hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. Jeho zástupkyňa Iveta Trusková upozornila, že na Slovensku trpí nadváhou a obezitou 12,7 percenta chlapcov vo veku sedem až 18 rokov. U dievčat je toto percento podobné - pohybuje sa na úrovni 12,2 percenta.Do medzinárodného projektu FOOD sa Slovensko zapojilo ako siedma krajina spomedzi členov EÚ vo februári 2011. Vláda SR ešte v decembri 2008 schválila aktualizovaný Program ozdravenia výživy obyvateľov Slovenskej republiky.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...