lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


USA: Listéria z kontaminovaných ananásových melónov zabila 13 ľudí Chicago 28. septembra (TASR) - Listéria z kontaminovaných ananásových melónov v USA zabila 13 osôb ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Chicago 28. septembra (TASR) - Listéria z kontaminovaných ananásových melónov v USA zabila 13 osôb a ďalších 72 sa chorobou nakazilo. V noci nadnes to oznámili americké zdravotnícke úrady. Smrteľná bilancia bakteriálnej nákazy tak prekonala epidémiu salmonelózy z nakazených arašidov, ktorá si v roku 2009 vyžiadala deväť mŕtvych a viac ako 700 nakazených.Prípady listérie doteraz zaznamenali v 18 štátoch USA, uviedli Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb. Štyri úmrtia hlásia z Nového Mexika, po dvoch z Colorada a Texasu a po jednom z Kansasu, Marylandu, Missouri, Nebrasky a Oklahomy. Choroba sa začala šíriť 31. júla. Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) oznámil, že pôvodcu nákazy, baktériu Listeria monocytogenes, identifikovali v ananásových melónoch spoločnosti Jensen Farms so sídlom v Denveri.Spoločnosť melóny z predaja stiahla 14. septembra a FDA spotrebiteľom odporučil, aby dotyčnú zeleninu vyhodili.Baktériám listérie sa dobre darí aj pri nízkych teplotách. Nákazy sú často spájané s rôznymi lahôdkami, nepasterizovanými syrmi a údenými chladenými morskými produktmi. Infekcia môže byť mimoriadne nebezpečná pre starších ľudí, tehotné ženy a pacientov s oslabeným imunitným systémom.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...