lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚDZS: Štátna VšZP vykázala ku koncu júna zisk 4,8 milióna eur Bratislava 16. augusta (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už podľa predsedu Úradu pre ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. augusta (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už podľa predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Jána Gajdoša hospodári vyrovnane. Poukázal, že vlani pritom priemerne vykazovala stratu asi 10 miliónov eur mesačne. VšZP dosiahla ku koncu júna zisk vo výške 4,8 milióna eur. Pohľadávky poisťovne predstavovali 388,6 milióna eur a záväzky 234,5 milióna eur.Minulý rok poisťovňa ukončila s mínusom 120,2 milióna eur, s čím sa podľa Gajdoša bude musieť do budúcnosti vyrovnať. Od začiatku roka už poisťovňa hospodári vyrovnane. Ako však poznamenal, vyrovnanú ekonomickú bilanciu dosiahla VšZP prostredníctvom nepopulárnych, ale nevyhnutných opatrení. Poznamenal, že keby aj predchádzajúce vedenie poisťovne hospodárilo rovnako, nemuseli sa tieto opatrenia teraz realizovať.VšZP okrem toho, že zlepšila svoju ekonomickú bilanciu, zlepšila aj cash flow a výber poistného, harmonizovala náklady s výnosmi a jej finančná likvidita sa dostala na úroveň spodnej hranice normy. Gajdoš však poukázal, že napriek všetkému je VšZP stále v určitom riziku, keďže nesie na svojich bedrách ťažký balík, s ktorým sa bude musieť vyrovnať.Štátna poisťovňa, ktorá má asi 3,5 milióna poistencov, stojí pred viacerými rizikami, poukázal úrad. Jedným z nich je prípadný nárast jej straty. Ak by jej strata v tomto roku bola vyššia ako 37 miliónov eur, musel by ÚDZS nariadiť minimálne ozdravný plán. Ďalším rizikom môžu byť zmeny vo výške príjmov či zmena štruktúry poistného kmeňa alebo zmena počtu ekonomicky aktívnych poistencov. Problém tiež môžu spôsobiť nové pravidlá preukazovania platobnej schopnosti, ktoré začnú platiť od júla budúceho roka. V súčasnosti by podľa nich VšZP nebola platobne schopná, čo by viedlo k jej nútenej správe. Vzhľadom na mínus 120 miliónov eur z minulosti bude treba preto podľa Gajdoša prijať politické rozhodnutia na úrovni akcionára napríklad v podobe navýšenia základného imania či predaju časti prevodného kmeňa.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...