lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TRNAVA: Zväz sklerózy multiplex ocení Slnečnicou vďaky svojich spolupracovníkov Trnava 13. mája (TASR) - Slnečnicou vďaky tento rok prvýkrát ocení Slovenský zväz sklerózy multiplex ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 13.05.2016 categoryDenné správy

Trnava 13. mája (TASR) - Slnečnicou vďaky tento rok prvýkrát ocení Slovenský zväz sklerózy multiplex (SZSM) svojich najlepších spolupracovníkov, ktorí svoj život zasvätili ľuďom s touto diagnózou. Benefícia vďaky sa bude konať v Trnave a odštartuje aktivity k Svetovému dňu sklerózy multiplex. Cenu v podobe pamätného listu, slnečnice a hodiniek ako symbolu času dostane spolu 28 ľudí. O laureátoch rozhodovali členovia 24 klubov SM na Slovensku v kategóriách osobný asistent, dobrovoľník a opatrovateľ. "Oceníme tiež lekárov, ktorí okrem odbornosti prejavili aj porozumenie a láskavosť," uviedla prezidentka SZSM Jarmila Fajnorová. V kategórii Opatrovateľka je laureátkou aj Mária Kovačiková, ktorá najskôr začala do Klubu SM v Trnave sprevádzať chorého manžela, neskôr sa zapojila do všetkých aktivít a teraz vypomáha ako hospodárka bez nároku na odmenu. V kategórii Dobrovoľník si po Slnečnicu vďaky SZSM príde aj Imrich Horváth z Bratislavy. Sklerózu multiplex má jeho manželka a spoločne sa v SM klube Dunaj angažujú už 20 rokov.V kategórii Osobný asistent dostane cenu Ľubomír Kuracina. Štyridsaťdeväťročný strojár sa stará nielen o svoju chorú manželku s touto diagnózou, ale tiež pomáha kamarátke s rovnakým ochorením a obidvom sa snaží skvalitniť úroveň života na invalidných vozíkoch. Slnečnicu získa aj neurológ a špecialista na SM Branislav Brežný z nemocnice v Považskej Bystrici. Pacientov s týmto ochorením lieči už takmer 40 rokov. "Súčasná medicína už natoľko pokročila, že môžeme našim pacientom ponúknuť modernú biologickú liečbu a predĺžiť tak aktívne obdobie ich života až o 15 rokov," povedal. Odovzdávanie ocenení bude iba časťou dnešnej benefície. „Spolu s pacientmi budú o dostupnosti liečby hovoriť neurologička Viera Hančinová z SM centra Ružinov, o záležitostiach duše porozpráva psychologička Lucia Kuruczová, príde i hosť z úradu práce sociálnych vecí a rodiny,“ dodala Fajnorová. „Chceme poukázať aj na potrebu včasnej diagnostiky - človek by mal navštíviť svojho praktického lekára alebo neurológa, ak cíti brnenie, únavu, má problémy s videním alebo zmenami nálad. Ak sú pacienti so SM liečení biologickou liečbou od začiatku ochorenia, ich vyhliadky na aktívny život sa zlepšujú,“ povedala predsedníčka SZSM.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...