lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TRNAVA: Pacienti vraj čakajú na röntgenovú snímku na poliklinike aj tri hodiny Trnava/Bratislava 10. januára (TASR) – Niektorí pacienti vraj majú problém s čakacími dobami na röntgenovú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Trnava/Bratislava 10. januára (TASR) – Niektorí pacienti vraj majú problém s čakacími dobami na röntgenovú snímku v trnavskej poliklinike, dlhšie čakanie sa má týkať najmä poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Podľa predsedu družstva neštátnych zdravotníckych pracovníkov Aesculapa Martina Heribana sa čakacia doba pre jej poistencov pohybuje od 30 minút do troch hodín. VšZP však tieto tvrdenia odmieta, podľa nej sú pacienti vybavovaní priebežne.Dĺžka čakania má závisieť od výberu poskytovateľa. V prvom prípade ide o úhradu v hotovosti v RAY-centre na prízemí, s ktorým VšZP pre tento rok neuzatvorila zmluvu. V druhom o Inštitút zobrazovacej diagnostiky (IZD) v suteréne detskej polikliniky, kde pribudli pacienti z RAY-centra. Tam sa dopláca za snímku v podobe CD. Súkromné poisťovne majú zazmluvnené obe pracoviská, ich poistenci si tak môžu vybrať.V poliklinike má byť preto podľa Heribana zlá a nervózna atmosféra. "Keď pošlem na röntgen pacienta o 8. hodine, vráti sa po 11. hodine, ak ho pošlem po 11. hodine, príde so snímkou na druhý deň," povedal. Navyše, niektoré úkony, ako napríklad panoramatické snímky zubov, v suteréne nerobia a pacienti musia ísť do nemocnice. "Ľudia sa sťažujú a my si to musíme v ambulanciách vypočuť," dodal Heriban. Združenie lekárov preto uvažuje o podaní sťažnosti na VšZP. Rozhodne o tom v priebehu nasledujúcich dní. Všeobecná zdravotná poisťovňa odmieta, že by jej poistenci boli znevýhodňovaní a na röntgen čakali dlhšie ako poistenci iných zdravotných poisťovní. "Táto informácia sa nezakladá na pravde. Podľa našich informácií, ktoré sme si včera a dnes overovali aj u vedúceho lekára nášho zmluvného pracoviska IZD Vladimíra Neuschla, čakacie doby na RTG snímku sú cca 30 minút, s popisom do jednej hodiny. Poistenci VšZP sú teda na rádiologickom pracovisku IZD, ktoré je priamo v poliklinike, ošetrovaní priebežne," reagovala hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.Konateľ IZD Igor Obšitník začiatkom roka povedal, že niet dôvodu na obavy, že by IZD množstvo klientov nezvládol. V súčasnosti má nový röntgenový prístroj, ktorého kapacita má byť dostačujúca nielen na denný prísun pacientov IZD, ale aj pre zhruba 200 doterajších pacientov RAY-centra z VšZP. "Kapacita a možnosti tohto zariadenia sú schopné zvládnuť aj dennú potrebu celej nemocnice," povedal Obšitník.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...