lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TRENČÍN: Pacientom so sclerosis multiplex slúži nový denný stacionár Trenčín 13. júla (TASR) – Poskytnúť pacientom priestor pre oddych a terapie bolo hlavným cieľom otvorenia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 13.07.2016 categoryDenné správy

Trenčín 13. júla (TASR) – Poskytnúť pacientom priestor pre oddych a terapie bolo hlavným cieľom otvorenia denného stacionára pre ľudí so sclerosis multiplex. Na Námestí sv. Anny v Trenčíne ho v utorok (12.7.) po päťročnom úsilí otvorilo občianske združenie sclerosis multiplex Nádej. Ako TASR informovala predsedníčka združenia Jaroslava Valčeková, stacionár má poskytnúť pacientom priestor na oddych, fyzický pohyb, psychologický terapeutický pokoj v spoločnosti rovnako chorých pacientov a pomocou zmysluplnej práce navodiť pocit potrebnosti a užitočnosti.Dva roky združenie prevádzkovalo mobilný stacionár, keď poskytovalo služby fyzioterapeuta a psychoterapeuta systémom návštev u pacienta v domácnosti. "Aj keď sa projekt vydaril, cieľom ďalších krokov je poskytnúť vyššiu kvalitu a komfort pre mobilných pacientov. Pravidelným dochádzaním do priestorov stacionára je veľká pravdepodobnosť, že sa pacient namotivuje a jeho potreba opäť sa zapojiť do bežného denného života bude oveľa vyššia. V neposlednom rade sa stacionár usiluje vyplniť čas voľnočasovými aktivitami," uviedla Valčeková. Prevádzkové náklady (energie, výplaty zamestnancov) a ďalšie financovanie zariadenia bude hradiť združenie sclerosis multiplex Nádej z prostriedkov asignácie dvoch percent z daní. Vybavenie a zariadenie priestoru zabezpečilo združenie z prostriedkov verejnej finančnej zbierky, ktorá trvala 4,5 roka. Denný stacionár v Trenčíne poskytuje pacientom ergoterapiu, arttetapiu, bike terapiu, fyzioterapiu, oxygenoterapiu, magnetoterapiu a relaxterapiu. Rovnaké zariadenie otvoria dnes aj v Bratislave, v ňom budú navyše ľuďom s týmto ochorením robiť i masáže so špeciálnym zameraním. Stacionár by mal v budúcnosti zabezpečovať i poskytovanie komerčných služieb.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...