lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Súkromní lekári mienia, že informácie o ich platoch sú nekorektné a zavádzajúce Bratislava 13. júna (TASR) - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR sa ohradila voči informáciám o porovnávaní ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 13.06.2019 categoryDenné správy

Bratislava 13. júna (TASR) - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR sa ohradila voči informáciám o porovnávaní ich platov. Analýzu, ktorú zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) začiatkom júna, považuje asociácia za "zavádzajúcu" a "nekorektnú".INEKO tvrdil, že súkromní ambulantní kardiológovia a gynekológovia zarábajú spomedzi svojich kolegov najviac. Naopak, neurológovia a internisti najmenej, pričom rozdiel v ich platoch by mal byť v niektorých prípadoch aj 2,5-násobný. Analytici pritom vychádzali z dát Registra účtovných závierok právnických osôb a z údajov poskytnutých všetkými tromi zdravotnými poisťovňami."Údaje prevzaté z daňových priznaní nie sú relevantné vo vzťahu k výške mzdy a príjmu z poskytovania zdravotnej starostlivosti ambulancie hradenej z verejného zdravotného poistenia. INEKO do mzdovej položky z daňových priznaní okrem údaju o mzdách, z ktorých vôbec nie je jasné, koľko osôb je v tom započítaných (okrem lekára a sestry to môže byť napr. recepčná, upratovačka, účtovník), premietli aj zisk spoločnosti," tvrdí asociácia, podľa ktorej tento fakt analytici potvrdili na stretnutí s prezidentom ASL SR Mariánom Šóthom.Analytici zistili výrazné rozdiely v príjmoch ambulantných súkromných lekárov. Porovnávali príjmy 19 najrozšírenejších medicínskych odborností za rok 2017. V priemere mal súkromný ambulantný lekár v roku 2017 podľa nich hrubý mesačný príjem vo výške 2416 eur.Asociácia pripomína, že tržby súkromných lekárov môžu zahŕňať aj služby hradené pacientom či inú podnikateľskú činnosť. "Ambulantný lekár okrem zdravotnej starostlivosti zabezpečuje celý chod ambulancie," zdôrazňuje. Uviedla aj to, že v prípade tržieb je vysoko pravdepodobné, že je v nich zahrnutá aj druhá, tretia práca lekára. Do tržieb najmä u mnohých špecialistov zahrnul INEKO podľa ASL tiež platby za tzv. A-čkové lieky, teda lieky podávané priamo v ambulancii a lieky, ktoré poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nakupuje pre pacientov liečených biologickou liečbou schvaľovanou ich zdravotnou poisťovňou. "Je nekorektné vyjadrovať sa k rôznym poplatkom a darom bez pokladničného bloku a rovnako pracovať s teoretickým predpokladom, že v priemere desať percent z nákladov na spotrebu materiálu, služby a odpisy bolo neoprávnene zahrnutých do nákladov firmy," mieni ASL.Asociácia označila tvrdenia analytikov za "kriminalizáciu lekárov, ktorá nie je ničím podložená". "Podobné vyjadrenia prispievajú k zlému spoločenskému hodnoteniu lekárov s priamymi dôsledkami o nezáujem o výkon tohto povolania a personálnu krízu. Ak má byť analýza korektná, nemôže pracovať so špekuláciami a nekompletnými informáciami," uzavreli zástupcovia súkromných lekárov. 

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...