lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Reumatici sa môžu zúčastniť vzdelávacích kurzov aj nordic walkingu Bratislava 31. júla (TASR) – Občianske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku organizuje vzdelávacie aj ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 31.07.2018 categoryDenné správy

Bratislava 31. júla (TASR) – Občianske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku organizuje vzdelávacie aj pohybové aktivity pre pacientov s reumou. Prednáškové popoludnia sa sústreďujú najmä na prevenciu negatívnych dôsledkov reumatických ochorení a informovanosť pacientov. Pokračovať bude aj projekt Pohnime sa s reumou!. O plánoch Ligy a aktivitách spojených so Svetovým dňom reumatizmu informovala Jana Dobšovičová Černáková, predsedníčka združenia.Liga proti reumatizmu na Slovensku v rámci svojej edukačnej činnosti organizuje pravidelné stretnutia pacientov a odborné prednášky. „Záleží nám na tom, aby mal každý pacient prístup k relevantným a aktuálnym informáciám o ochorení, liečbe a lepšej perspektíve,“ vysvetlila Dobšovičová Černáková.Pacienti, ktorým reumu diagnostikovali nedávno, sa zaujímajú najmä o medicínske prednášky týkajúce sa ochorenia. Medzi obľúbené patria aj témy venované komunikácii medzi lekárom a pacientom alebo významu pacientských združení. "Ide napríklad o témy zo sociálnej či psychologickej oblasti, ale aj možnosti korigovať reumatické ochorenia úpravou v stravovaní. Reumatické ochorenie totiž ovplyvňuje pacientov vo všetkých sférach života," dodala.Prednášky vedú reumatológovia, odborníci na stravovanie alebo sociálni pracovníci, ktorí pacientov motivujú k aktívnejšej komunikácii s lekármi a zdravotníckym personálom a zapájaniu sa do liečebného procesu. Prednáškové popoludnia bývajú súčasťou motivačno-vzdelávacieho kurzu, ktorého sa budú môcť pacienti zúčastniť najbližšie 12. až 14. októbra v rámci Svetového dňa reumatizmu. Vzdelávanie pacientov a ich aktívne zapojenie do kurzov môže mať pozitívny vplyv na výsledky liečby.V rámci projektu Pohnime sa s reumou! Liga podporuje pacientov k pohybovej aktivite nordic walking, teda chôdzi s paličkami, pri ktorej sa aktivuje až 90 percent svalov a pre reumatikov je prospešná. "Len nedávno sme zrealizovali distribúciu novo nakúpených nordic walking palíc do pobočiek a klubov a postupne tam prebiehajú aj inštruktážne lekcie nordic walking. 13. októbra sa uskutoční celoslovenské stretnutie walkerov – reumatikov v Piešťanoch," doplnila Dobšovičová Černáková.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...