RÚVZ: Jahody je najlepšie jesť čerstvé a skladovať ich neumyté v chladničke Bratislava 30. júla (TASR) - Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 30.07.2025 categoryDenné správy

Bratislava 30. júla (TASR) - Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyté do chladničky, kde vydržia tri až päť dní. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.
„Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov,“ doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch alebo v smoothies nápojoch. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.
RÚVZ priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. „Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán,“ spresnila Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.
Odborníčka varuje, že pri konzumácii jahôd je dôležité dávať si pozor na možnú alergickú reakciu. Tá je podľa nej pomerne bežná najmä u malých detí.



rt mia

Štítky :

Digitálna stomatológia: Ako vám 3D skener skráti čas v zubárskom kresle

Moderná stomatológia zažíva revolúciu vďaka digitálnym technológiám, ktoré zásadne menia prístup k diagnostike a liečbe. Jednou z najvýznamnejších inovácií posledných rokov je intraoralny 3D skener, ktorý transformuje tradičné procesy a výrazne zlepšuje pacientsky komfort. Táto technológia predstavuje paradigmatickú zmenu od konvenčných odtlačkových metód k presnej digitálnej dokumentácii.