lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


RADÍME: Prepoisteným by mali zdravotné poisťovne potvrdiť prihlášky do 15. 12. Bratislava 15. októbra (TASR) - Ľuďom, ktorí najneskôr do konca septembra prejavili záujem o zmenu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 15. októbra (TASR) - Ľuďom, ktorí najneskôr do konca septembra prejavili záujem o zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka, by mali ich nové poisťovne potvrdiť prihlášky do 15. decembra. Zdravotné poisťovne majú zároveň najneskôr do 20. decembra zaslať všetkým svojim novým poistencom preukaz poistenca."Poistenci, ktorí od 1. januára 2013 zmenia zdravotnú poisťovňu, až do konca roka 2012 používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne," vysvetlila hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Radoslava Muchová. Pripomenula, že oba doterajšie preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára 2013.Poistenec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je okrem vrátenia preukazov povinný aj oznámiť zmenu svojmu zamestnávateľovi do ôsmich dní. Ako ďalej pokračovala Muchová, zmenu treba tiež oznámiť poskytovateľovi, s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. "Hoci zákon neurčuje lehotu na toto oznámenie, poistenec by tak mal urobiť čo najskôr po zmene, aby poskytovateľ zasielal údaje do správnej zdravotnej poisťovne," doplnila.Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá zmení zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2013.ÚDZS eviduje v tomto roku vyše 187.000 prihlášok na zmenu poisťovne od 1. januára 2013, prihlášky teraz posudzuje. Zmeniť zdravotnú poisťovňu možno len raz ročne, vždy k 1. januáru. Ak chcel poistenec zmeniť poisťovňu od 1. januára 2013, prihlášku musel podať do 30. septembra 2012.Prihlášku mohol podať len do jednej zdravotnej poisťovne. Poistenci sa mohli rozhodnúť medzi troma zdravotnými poisťovňami: štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými poisťovňami Dôvera a Union zdravotná poisťovňa.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...