lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Projekt zdravej výživy detí ZŠ zabodoval v súťaži Social Impact Award Trenčín 19. októbra (TASR) – Projekt zdravého stravovania detí základných škôl absolventa Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.10.2015 categoryDenné správy

Trenčín 19. októbra (TASR) – Projekt zdravého stravovania detí základných škôl absolventa Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne Lukáša Zeliesku a študentky Katedry politológie TnUAD Petry Rendkovej zvíťazil v prestížnej súťaži Slovenskej sporiteľne Social Impact Award. Na jeho rozbehnutie získali autori projektu dotáciu 1500 eur.Projekt nazvaný Fresh snack je podľa Norberta Jiroša z oddelenia vzťahov s verejnosťou TnUAD systémom zdravých desiat pre žiakov základných škôl, ktoré sú distribuované prostredníctvom automatov s unikátnym bezhotovostným platobným systémom. Kontrolovať ho môžu rodičia, ktorí presne vidia, čo konzumuje ich dieťa. "Rozmýšľal som nad bezhotovostným systémom výdaja desiat, ktorý by bol jednoduchý pri výbere desiatej, ako aj pri dobíjaní kreditu, zdravý a ešte aj kontrolovateľný," uviedol Zelieska. Jeho cieľom bolo dať rodičom možnosť bez veľkých starostí zabezpečiť deťom zdravú stravu bez zdĺhavej prípravy. Správny variant automatu našiel v zahraničí a následne ho vybavil systémom ID kariet s možnosťou dopĺňania kreditu cez internet a aj následnou rodičovskou kontrolou, ako dieťa daný kredit minulo, čo a kedy si kúpilo. Zdravie má podľa neho chutiť, preto sú desiate nielen zdravé, ale aj chutné a pochádzajú výlučne od slovenských výrobcov. Rozdelené sú do troch variantov s rozdielnym dátumom spotreby. Prvým je plnená celozrnná žemľa, druhým domáci pekárenský výrobok bez konzervantov s ovocím a tretím je jogurt s cereáliami a domácim džemom. Automaty budú dopĺňané denne, pre zabezpečenie maximálnej čerstvosti a kvality. Každá desiata je nastavená na jednotnú cenu jedno euro.Projekt odprezentovali riaditeľom základných škôl, stretol sa s veľkým záujmom. Prvých niekoľko kusov bude hneď po ukončení testovacej prevádzky na TnUAD umiestnených do základných škôl v Trenčíne a jeho okolí. "Radi by sme náš projekt rozšírili aj ďalej, pretože potreba zdravého stravovania je celoplošný problém a už dlhšie zvažujeme komunikáciu práve s ministerstvom školstva a zdravotníctva, pretože aj samotná vláda si uvedomuje naliehavosť otázky zdravého stravovania detí," dodal Zelieska.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...