Bratislava 12. februára (TASR) - Upozorniť na negatívne následky nezdravého spôsobu stravovania a životného štýlu u detí vo veku deväť až 14 rokov bolo cieľom projektu Srdce plné zdravia. Ten sa vďaka trom nadáciám realizoval pre takmer 2000 žiakov od októbra 2014 do januára tohto roka v 25 základných školách po celom Slovensku. Ako TASR informovala Jarmila Lipková z občianskeho združenia Mládež Európy, deti trávia čoraz viac času za počítačom a pred televízorom. "Fyzické aktivity dnes často nahrádza sedavý spôsob života. Podľa viacerých výskumov o stave výživy a stravovacích návykoch u detí rastie obezita, poruchy stravovania a s tým spojený nezdravý životný štýl," vysvetľuje. Jej slová potvrdzuje aj prieskumu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa neho 17 percent slovenských detí vo veku od šesť do 16 rokov vôbec neraňajkuje. Počet detí, ktoré na desiatu pravidelne konzumujú sladkosti a detí, ktoré obedujú nepravidelne, sa s vekom zvyšuje. Projekt Srdce plné zdravia mal teda deti naučiť stravovať sa a žiť zdravšie. "Ako poradcovia výživy sme svojím príkladom a interaktívnymi aktivitami učili deti premýšľať o ich výžive a o tom, ako ju môžu správne ovplyvňovať a aká je pre ne dôležitá," uviedla Lucia Macúchová, dobrovoľníčka v občianskom združení Mládež Európy.Cieľovou skupinou projektu boli žiaci na druhom stupni ZŠ. Na každej z 25 škôl boli podľa Lipkovej vybrané tri triedy z druhého stupňa, pre ktoré bolo pripravené 1,5-hodinové vzdelávanie. "Vzdelávanie sa skladalo z troch častí. V úvode doktorky zo Slovenskej nadácie srdca vysvetlili deťom, prečo je dôležité dodržiavať správnu životosprávu a prečo sú fajčenie a obezita najvážnejšími rizikovými faktormi pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení," vysvetlila Lipková. Deti si mohli prehliadnuť aj veľký 3D model srdca, odmerať si krvný tlak či výšku cholesterolu. Pre žiakov boli podľa nej pripravené aj interaktívne aktivity, prostredníctvom ktorých sa dozvedeli o dôležitosti pitného režimu a pravidelného pohybu. "Mali sme pripravené aj ochutnávky zdravých raňajok a desiaty. Popri príprave a ochutnávke jedál sme žiakov oboznámili i s tým, aké sú zdraviu prospešné či škodlivé potraviny," priblížila ďalšia dobrovoľníčka v občianskom združení Mládež Európy Mária Svidroňová. Interaktívne bloky mali na starosti tri organizácie, ktoré reprezentovali študentky Trnavskej univerzity Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce, dobrovoľníci z občianskeho združenia Mládež Európy a z Informačného a vzdelávacieho inštitútu z Košíc.