lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Prieskum: Vyše 60 % Slovákov nevie, že zdravotné poisťovne robia aj poradenstvo Bratislava 20. septembra (TASR) - Šesťdesiatsedem percent Slovákov nevie, že pre nich zdravotné poisťovne (ZP) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 20.09.2023 categoryDenné správy

Bratislava 20. septembra (TASR) - Šesťdesiatsedem percent Slovákov nevie, že pre nich zdravotné poisťovne (ZP) vykonávajú aj poradenskú činnosť. Vyše 90 percent ju pri zabezpečovaní vyšetrení u špecialistov nevyužíva. Vyplýva to z aprílového prieskumu pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý sa realizoval na vzorke 1014 respondentov.
"Hoci ľudia na Slovensku intenzívne pociťujú problém zhoršenej dostupnosti lekárov, pri hľadaní včasnej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti nevyužívajú pomoc zdravotných poisťovní. Až 93 percent poistencov v prieskume uviedlo, že nevyužíva poradenstvo zdravotných poisťovní pri zabezpečovaní vyšetrení u špecialistov," spresnil úrad.
Prieskum tiež ukázal, že 32 percent respondentov nekontroluje, aké výkony si lekári účtujú za ich ošetrenia. Štyridsaťdeväť percent opýtaných tak robí občas, 19 percent poistencov pravidelne. "Najaktívnejší sú v tom poistenci ZP Dôvera. Najmenší záujem o kontrolu výkonov lekárov vykazujú poistenci štátnej VšZP," doplnil ÚDZS.


akb mac

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...