lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Počet peľových staníc sa má zdvojnásobiť, alergikom má uľahčiť život i aplikácia Bratislava 19. januára (TASR) - Počet peľových staníc na Slovensku v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 19.01.2020 categoryDenné správy

Bratislava 19. januára (TASR) - Počet peľových staníc na Slovensku v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva sa má zdvojnásobiť. Šesť doterajších a šesť nových staníc má zabezpečiť primeraný monitoring pre celé územie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR avizuje v rámci svojho projektu tiež spustenie automatizovaných hlásení pre alergikov a mobilnú aplikáciu s peľovým spravodajstvom. Pre TASR to uviedla Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ SR.Cieľom projektu s názvom "Rozšírenie siete monitorovacích staníc na sledovanie koncentrácie alergizujúcich častíc" je poskytovať presné a včasné informácie o obsahu peľu a spór plesní v ovzduší. Zber údajov a ich vyhodnocovanie tvorí podľa Kaššovej nevyhnutnú súčasť pre tvorbu prevencie. "Cielená diagnostika a správne načasovaná liečba znižujú finančné náklady vynaložené na zdravotnú starostlivosť alergických ochorení a zlepšujú kvalitu života alergika," vysvetlila.V súčasnosti je v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva v prevádzke šesť peľových staníc. V rámci projektu pribudnú ďalšie v Bratislave, Trenčíne, Poprade, Prešove, Svidníku a Prievidzi. Ako poznamenala Kaššová, nové stanice boli navrhnuté s ohľadom na geomorfológiu Slovenska.Vytvorený má byť komplexný systém varovania a predpovedí na základe učiacich sa algoritmov a nastavených parametrov varovania. "Systém umožní obyvateľom interaktívne si preveriť situáciu v inej lokalite, ako aj získať informácie automatizovanými hláseniami," načrtla Kaššová.Súčasťou systému má byť tiež mobilná aplikácia, ktorá prinesie používateľom informácie o zmenách v peľovej situácii na území SR a sezónnych rizikách, ale aj odporúčania, ako sa vyhnúť negatívnym zdravotným dosahom.Informácie budú úrady naďalej poskytovať aj prostredníctvom tlačových správ, peľového spravodajstva v médiách a všetkých relevantných internetových stránok, ako je napríklad web Slovenského hydrometeorologického ústavu, alebo ÚVZ SR. Aktuality môžu v súčasnosti získavať alergici aj prostredníctvom podcastov.ÚVZ pripomína, že za posledných 30 rokov sa v Európe predĺžila peľová sezóna približne o desať až jedenásť dní. Rastie aj počet alergikov. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa na alergiu lieči každý piaty Slovák.Projekt ÚVZ SR je financovaný z operačného programu Kvalita životného prostredia. Maximálna suma nenávratného finančného príspevku je vyše 4,94 milióna eur. "Projekt sa už realizuje, je fázovaný, predpoklad úplného ukončenia je jún 2021," informovala Kaššová.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...