lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pacientom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou pomáha nová aplikácia Bratislava 18. apríla (TASR) - Pacientom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou pomáha nová mobilná ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 18.04.2021 categoryDenné správy

Bratislava 18. apríla (TASR) - Pacientom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou pomáha nová mobilná aplikácia s názvom „IBDPod kontrolou". Aplikácia pacientom pripomína termíny návštev u lekára, termíny vyšetrení a kontrol, ale aj dátum a čas, keď majú pacienti užiť svoju liečbu. Informovalo o tom pacientske združenie Slovak Crohn Club.Crohnova choroba aj ulcerózna kolitída sú zápalové ochorenia tráviaceho traktu, ktorých presnú príčinu vzniku odborníci zatiaľ nepoznajú. Prejavujú sa chronickou únavou, teplotami, pretrvávajúcou hnačkou, krvou v stolici, bolesťami brucha či pocitmi nafúknutia.Aplikácia pomáha pacientom lepšie usmerňovať ich ochorenie. Súčasťou aplikácie je aj jednoduchý test, ktorým pacienti získavajú prehľad o svojom aktuálnom zdravotnom stave. "Je dôležité si uvedomiť, že v prípade Crohnovej choroby aj ulceróznej kolitídy ide o celoživotné ochorenia, ktoré je potrebné dlhodobo sledovať a vyžaduje si pravidelné kontroly gastroenterológom. Pri týchto ochoreniach je veľmi dôležitá aj adherencia pacienta k liečbe. U mnohých pacientov by ju mohla pomôcť zlepšiť práve aplikácia, ktorá bude pacientom pripomínať, aby svoje lieky nezabudli užiť," uviedla gastroenterologička Zuzana Zelinková.Pacienti si v aplikácii nastavia, aké lieky užívajú, a notifikácie im budú pripomínať, aby ich užili v stanovenom čase. Súčasťou aplikácie je aj Edukačná zóna s odbornými informáciami a radami, ako sa správne stravovať, akú životosprávu dodržiavať, ale aj s novinkami z oblasti liečby. Do aplikácie je možné tiež zaznamenať aj presné termíny na vyšetrenia či kontroly. Aplikácia pacientovi ich sedem dní pred termínom pripomenie prostredníctvom nastavenej notifikácie.Ďalšou funkciou je Denník pacienta, v ktorom si môže pacient zaznamenávať informácie o svojom zdravotnom stave. Tie môžu byť dôležité aj pre ošetrujúceho lekára. Používateľ si preto môže všetky poznámky stiahnuť a poslať si ich na email. "Život s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou nie je jednoduchý. Nás pacientov ovplyvňuje v súkromnom živote, ale aj v pracovnej sfére, pritom našim jediným želaním je viesť život bez obmedzení, so všetkým čo k tomu patrí," dodala Veronika Ivančíková, predsedníčka pacientského združenia Slovak Crohn Club.Aplikáciu "IBDPod kontrolou" si môže stiahnuť ktorýkoľvek pacient používajúci smartfón. Aplikácia je bezplatná.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...