PRIESKUM: Piataci ZŠ si vyprážané jedlá doprajú dvakrát týždenne Bratislava 26. marca (TASR) - Takmer tretina piatakov zo základných škôl konzumuje sladké každý deň ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 26.03.2015 categoryDenné správy

Bratislava 26. marca (TASR) - Takmer tretina piatakov zo základných škôl konzumuje sladké každý deň a 75 percent konzumuje vyprážané jedlá jeden až dvakrát týždenne. Vyplynulo to z celoslovenského prieskumu, ktorý je súčasťou internetového kurzu zdravého stravovania "Hravo ži zdravo". Ten organizuje Potravinárska komora Slovenska (PKS).Do štvrtého ročníka kurzu sa zapojilo 4688 detí. Jeho súčasťou bol dotazník, ktorý vyplnilo 3296 žiakov. Ním sa podľa PKS podarilo zmapovať rozsiahlu vzorku populácie slovenských detí a získať dôveryhodné informácie o ich životnom štýle.Viac ako polovica zo zapojených žiakov konzumuje denne biele pečivo, avšak tretina uviedla ako súčasť svojej každodennej stravy tmavé celozrnné pečivo. Sladké pečivo konzumuje iba raz týždenne alebo vôbec polovica z nich.Najčastejšou prílohou dnešných piatakov sú cestoviny a varené zemiaky, s podobným výskytom nasleduje ryža a vyprážané prílohy. Štvrtina piatakov uviedla, že vôbec nekonzumuje vyprážané prílohy.Čerstvé ovocie a zelenina patria do každodenného jedálnička piatakov a strukoviny konzumujú jeden až dvakrát týždenne. Čerstvé ovocie a zeleninu vôbec neje minimálny počet detí, strukoviny však odmieta až 13 percent piatakov.Viac ako 50 percent konzumuje mliečne výrobky každý deň a 2,7 percenta sa im úplne vyhýba. Len 17 percent detí nekonzumuje vôbec ani sladkosti ani slané.Z kategórie mäsa je hydina súčasťou každodenného jedálnička iba u 7 percent z nich, 20 percent každý deň je hovädzie a bravčové mäso. Naopak, ryby vôbec neje viac ako tretina piatakov.Skoro 50 percent vôbec nekonzumuje instantné jedlá a polotovary. Menej ako 10 percent konzumuje hotové jedlá a polotovary každý deň. Piataci sa stravujú najmä doma, a to 63 percent. Drvivá väčšina si nosí školskú desiatu z domova. Takmer 60 percent má pravidelnú stravu štyri- až šesťkrát denne vrátane raňajok.Piataci športujú každý deň alebo aspoň štyrikrát týždenne (62 percent), a to na pravidelných tréningoch alebo vonku s kamarátmi či rodičmi. Na telocviku iba v škole športuje 16 percent. Až 78 percent netrávi žiadny čas alebo len jednu až dve hodiny denne pri televízii alebo počítači."Správne stravovacie návyky sú dôležitou súčasťou života mladých ľudí, aby nezvyšovali riziká ochorení počas dospievania a v dospelosti," uviedol odborný garant projektu na Slovensku MUDr. Peter Minárik.Podľa riaditeľky PKS má takýto projekt, ktorý hravou formou priblíži mladej generácii, ako by mali pristupovať k svojmu zdraviu, veľký význam. "Teší nás, že návyky piatakov sa zásadne nezhoršujú a veríme, že tomu pomáha aj náš projekt," dodala.TASR informovala Ildikó Rábeková z Potravinárskej komory Slovenska.

Štítky :

Svrab (zákožka svrabová) na dovolenke: Ako sa chrániť pri cestovaní

Svrab, spôsobený roztočom Sarcoptes scabiei var. hominis (zákožka svrabová), je vysoko nákazlivé kožné ochorenie. Aj počas letných dovoleniek v hoteloch alebo rezortoch môže dôjsť k prenosu,