lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nemecko oficiálne schválilo vakcínu firmy AstraZeneca aj pre ľudí nad 65 rokov Berlín 4. marca (TASR) - Nemecko vo štvrtok oficiálne schválilo protikoronavírusovú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 04.03.2021 categoryDenné správy

Berlín 4. marca (TASR) - Nemecko vo štvrtok oficiálne schválilo protikoronavírusovú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca aj pre ľudí starších ako 65 rokov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spolkové ministerstvo zdravotníctva.Ako uviedol šéf rezortu zdravotníctva Jens Spahn, formálny súhlas na použitie očkovacej látky od britsko-švédskej firmy AstraZeneca pre osoby nad 65 rokov udelila nezávislá vakcinačná komisia (Stiko). Tieto plány už v stredu avizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.Podľa Spahnových slov ide o "veľmi dobré správy pre starších ľudí, ktorí čakajú na očkovanie". "Znamená to, že budú tak zaočkovaní skôr," uviedol. "Nové dáta tiež ukazujú, že vakcína je ešte účinnejšia v prípade, že sa jednotlivé dávky podajú v rozstupe 12 týždňov," dodal.Nemecko v krátkom čase pozmení platný zákon o vakcínach - tak, aby zohľadňoval prijaté odporúčania, uviedol minister.Nemecká komisia pre očkovanie ešte koncom januára odporučila, aby sa vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca podávala len osobám vo veku od 18 do 65 rokov. Ide o jednu z troch schválených vakcín v EÚ. Mnohé štáty však jej použitie obmedzili a neumožnili ňou očkovať ľudí nad 65, a v určitých krajinách nad 55 rokov. Zdôvodnili to nedostatkom údajov o účinnosti tejto vakcíny pre starších ľudí.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...