lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Naučte sa oživiť činnosť srdca, zachránite život - zdôrazňuje 16. október Brusel/Bratislava 16. októbra (TASR) - Naučiť širšiu verejnosť jednoduchým spôsobom obnoviť srdcovú činnosť človeku, ktorému ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 16.10.2015 categoryDenné správy

Brusel/Bratislava 16. októbra (TASR) - Naučiť širšiu verejnosť jednoduchým spôsobom obnoviť srdcovú činnosť človeku, ktorému sa náhle zastavila, je hlavným cieľom Európskeho dňa záchrany života (European Restart a Heart Day). Koná sa dnes vo viacerých európskych krajinách aj v piatich slovenských mestách. Prvýkrát sa Európsky deň záchrany života konal 16. októbra 2014.Vybranými mestami na Slovensku sú okrem Bratislavy aj Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica a Košice.Každý rok približne 400.000 ľudí v Európe zomiera na následky zlyhania srdcovo-cievneho systému, pričom 350.000 postihnutých skoná mimo nemocničného prostredia. Zastavenie srdcovej činnosti mimo priestorov nemocnice alebo zdravotníckeho zariadenia môže postihnúť kohokoľvek na najbežnejších miestach - na ulici, na pracovisku, pri fyzickej či inej intenzívnej činnosti, mnohé prípady sa vyskytnú aj v domácnosti, upozorňuje webová stránka restartaheart. V súčasnosti následky zlyhania srdcovej činnosti prežije len každý desiaty postihnutý. Ak sa podarí naučiť väčší počet ľudí oživiť srdcovú činnosť, znamenalo by to zachrániť 100.000 životov ročne v Európe, podčiarkuje Európska resuscitačná rada (ERC).Predsedníčka ERC a vedecká pracovníčka Karolínskeho inštitútu v Štokholme Maaret Castrénová ďalej zdôraznila: "S istotou môžeme povedať, že ak sa podarí naučiť viac ľudí vykonať mimo nemocnice oživenie srdcovej činnosti (napríklad na letiskách, v športových sálach, hoteloch...) a ak sa na strategických miestach inštalujú automatické externé defibrilátory, budeme môcť predísť 30 percentám úmrtí na zlyhanie srdcovej činnosti."Kampaň zameraná na záchranu života (Restart a Heart) sa stala praktickým vyústením deklarácie Európskeho parlamentu z júna 2012. Europoslanci v nej vyzvali členské štáty, aby zaviedli európsky týždeň venovaný zvýšenej pozornosti na prípady zastavenia srdcovej činnosti. V praxi sa to má prejaviť zlepšením informovanosti a precvičením návykov na obnovenie srdcovej činnosti v mimonemocničnom prostredí. Zručnosti si má osvojiť alebo precvičiť širšia verejnosť, ale aj lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: