lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Na novorodeneckom oddelení žiarskej nemocnice pribudli monitory dychu Žiar nad Hronom 1. februára (TASR) - Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia v Žiari nad ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 01.02.2018 categoryDenné správy

Žiar nad Hronom 1. februára (TASR) - Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia v Žiari nad Hronom dostalo vo štvrtok od Nadácie Križovatka deväť monitorov dychu, ktoré kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). "Monitory dychu kontrolujú dýchanie novorodenca a ak nastane jeho náhla zástava, okamžite na to upozornia svetelným a zvukovým signálom. Pomáhajú nám najmä pri predčasne narodených deťoch, deťoch s malou pôrodnou hmotnosťou či zdravotnými problémami, kde vďaka nim dokážeme skôr odhaliť problém s dýchaním," priblížil riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý.Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetlila, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS. "Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia, žiaľ, až po smrti dieťaťa," dodala Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa."Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie - a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS," uviedla Tomasch.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.