lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NÚDCH:Workshop priblíži manažment kontinencie u detí s neurologickými diagnózami Bratislava 10. apríla (TASR) – Lekári, zdravotné sestry, ďalší zdravotnícky personál a rodičia sa na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 10.04.2019 categoryDenné správy

Bratislava 10. apríla (TASR) – Lekári, zdravotné sestry, ďalší zdravotnícky personál a rodičia sa na workshope v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave v týchto dňoch učia manažovať kontinenciu u detí s diagnózami spina bifida a hydrocefalus."Chceme ich naučiť cievkovanie a vyplachovanie hrubého čreva, aby sa tieto techniky stali pre nich každodennou rutinou nielen v nemocniciach, ale aj v domácnostiach, kde deti žijú," povedal lekár kliniky detskej chirurgie (KDCH) Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH František Horn. Slovenských pacientov učia lekári a sestry zvládať cievkovanie ambulantne a výplachy hrubého čreva počas hospitalizácie, aby predišli komplikáciám."Natrénujeme trénerov, tak znie ústredná myšlienka odborného stretnutia lekárov, sestier, asistentov, rodičov a pacientov členských spoločností Svetovej spoločnosti pre spina bifida a hydrocefalus," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. "Na Slovensku máme vynikajúcu starostlivosť o týchto pacientov a veľmi nás teší, keď kolegovia zo zahraničia prejavujú záujem o spoluprácu s našimi kolegami a chcú šíriť naše skúsenosti," doplnil.Podľa Horna zástupcov Slovenskej spoločnosti pre spina bifida a hydrocefalus veľmi často zahraniční kolegovia pozývajú, aby v ich krajinách prezentovali multidisciplinárny prístup v starostlivosti o  pacientov s týmito diagnózami. "Tentoraz sme v spolupráci s KDCH a klinikou pediatrickej urológie pozvali členov jednotlivých spoločností do Bratislavy," povedal. Odborníci a hostia zo zahraničia budú mať k dispozícii moderné pomôcky na trénovanie cievkovania. Spina bifida je vývojová anomália chrbtice a miechy, pri ktorej počas embryonálneho vývoja nedochádza k uzatvoreniu neurálnej trubice. Rázštep sa najčastejšie vyskytuje v bedrovej a krížovej oblasti chrbtice a pacienti majú zvyčajne poškodené močenie, stolicu aj chôdzu. Často sú celoživotne odkázaní na invalidný vozík."Na KDCH sledujeme, ako u týchto detí vyvíjajú ich funkcie. Ak si ich zdravotný stav vyžaduje operačné riešenie, operujeme ich na našom pracovisku a ďalej koordinujeme starostlivosť multidisciplinárneho tímu – urológov, brušných chirurgov, ortopédov, neurológov a iných," vysvetlil Horn.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: