lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ministerstvo zdravotníctva podalo pre kauzu záchranky trestné oznámenie na GP SR Bratislava 13. mája (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) podal trestné oznámenie na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 13.05.2016 categoryDenné správy

Bratislava 13. mája (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Mal podozrenie, že pri tendroch či hospodárení v bratislavskej a košickej záchrannej zdravotnej službe mohlo dôjsť k trestnému činu. Drucker takto konal na základe podnetu, ktorý mu bol doručený v apríli tohto roka. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová.Na "možné tunelovanie záchranných zdravotných služieb" upozornila v apríli členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS). Štát podľa nej kupoval sanitky predražene a predával nerozumne, čím zbytočne prišiel o milióny eur. V bratislavskej záchrannej zdravotnej službe sa to podľa nej dialo pod vedením Borisa Moťovského a v košickej pod Jánom Štesom. Moťovský vo funkcii na vlastnú žiadosť v marci skončil.Do bratislavskej a košickej záchranky sa chystajú aj členovia parlamentného zdravotníckeho výboru. Pozrú sa na uzatvorené tendre či servisné zmluvy. Konkrétny termín kontroly zatiaľ nie je známy, dohodnúť by sa na ňom mali na nasledujúcom zasadnutí výboru.Cigánikovej sa nepozdáva viacero tendrov. Napríklad ten z roku 2009, keď ministerstvo zdravotníctva nakúpilo 140 sanitiek. Cena jedného takéhoto vozidla sa na trhu pohybovala od 80.000 do 100.000 eur. Rezort za jedno vozidlo zaplatil asi 170.000 eur, upozornila Cigániková. "Štát tak za sanitky záchrannej zdravotnej služby zaplatil 24 miliónov eur a prerobil asi 10 miliónov eur," povedala poslankyňa. Podľa nej mohol štát kúpiť za túto cenu 330 sanitiek.Cigánikovej sa nepáči ani tender z roku 2015 na opravu a úpravu zástavieb pre sanitky bratislavskej a košickej záchrannej zdravotnej služby. Na ich opravu má ísť okolo 3,5 milióna eur. Predpokladaná cena zákazky na trhu bola však podľa nej o milión eur nižšia. Sanitky sa opravujú predražene, myslí si poslankyňa. Poukázala na to, že záchranári momentálne používajú 140 sanitiek, plus niektoré si ešte prenajímajú. Podľa poslankyne má 140 vozidiel najazdených 300.000 až 400.000 kilometrov a sú staré šesť až sedem rokov.Na opravy sanitiek sa v posledných dvoch rokoch vynaložilo vyše dvoch miliónov eur, podotkla Cigániková. "Niektorí vodiči sanitiek ich označili za kozmetické a otvorene hovoria o tom, že sú v zúfalom stave," povedala.Otvorenou otázkou preto podľa nej ostáva, prečo štát v zastúpení ministerstva zdravotníctva predal v roku 2013 niektoré vybavené sanitky ako neupotrebiteľný majetok súkromnej spoločnosti Falck Záchranná, a.s., ktoré mali menej rokov ako tie, ktoré sa používajú dodnes. Vozidlá sa mali podľa nej predávať v sume asi 15.000 eur za kus. "Viaceré z nich mali najazdených len niečo vyše 100.000 kilometrov," dodala.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...