lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Maďarsko: Od 13. mája sa obnovia operačné zákroky odložené pre pandémiu Budapešť 10. mája (TASR) - V Maďarsku sa od 13. mája obnoví vykonávanie odložených operačných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 10.05.2021 categoryDenné správy

Budapešť 10. mája (TASR) - V Maďarsku sa od 13. mája obnoví vykonávanie odložených operačných a intervenčných zákrokov, ktoré z dôvodu pandémie nového koronavírusu neprebiehali celé mesiace, informoval v pondelok server egeszsegkalauz.hu.Na zákrok sa môžu prihlásiť ľudia s potvrdením o očkovaní proti koronavírusu alebo s potvrdením o prekonaní nákazy koronavírusom, prípadne s testom na protilátky. Ďalšou možnosťou, ako podstúpiť operáciu, je PCR test urobený dva dni pred zákrokom, po ňom však musí nasledovať ešte aj antigénový test vykonaný v deň samotného zákroku. Tieto testy - v hodnote 15.000 až 20.000 forintov (42 až 56 eur) - si musí pacient uhradiť sám.Zoznamy čakateľov na operácie sa aktuálne výrazne predĺžili, keďže v uplynulom roku klesol zvyčajný počet zákrokov na pätinu, konštatovalo v tejto súvislosti internetové vydanie denníka Népszava.Najviac sa čaká na výmenu kolenného kĺbu, a to v priemere až 510 dní. Na zozname na takýto zákrok figuruje 7168 ľudí. Najdlhší je zase zoznam čakajúcich na operáciu šedého zákalu, na ktorom evidujú 11.265 pacientov. Priemerná doba čakania v ich prípade je 250 dní.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...