lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Pacienti dali na doplatky za lieky za prvý kvartál takmer 41 miliónov eur Bratislava 18. júna (TASR) - Slovenskí pacienti zaplatili na doplatkoch za lieky za prvý kvartál ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 18. júna (TASR) - Slovenskí pacienti zaplatili na doplatkoch za lieky za prvý kvartál tohto roku takmer 41 miliónov eur. Celkovo sa vydalo 27,9 milióna balení. Ako poukázalo ministerstvo zdravotníctva, oproti minulému roku tak ľudia na doplatkoch zaplatili za prvé tri mesiace o 2,6 milióna eur menej. Vtedy sa vydalo 28,3 milióna balení liekov.Za lieky tak menej zaplatili aj zdravotné poisťovne. Počas prvých troch mesiacov tohto roka ušetrili na úhradách za lieky viac ako 10 miliónov eur v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. "Kým v prvom štvrťroku 2012 uhradili zdravotné poisťovne za lieky viac ako 261,2 milióna eur, v prvom kvartáli tohto roka to bolo 251,2 milióna eur," priblížil generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Adam Hlôška.Podľa ministerstva sú nižšie doplatky výsledkom nového nastavenia liekovej politiky. "Prax jasne ukazuje, že doplatky sú pre pacientov veľmi citlivou otázkou. Práve z tohto dôvodu sú dané údaje veľmi dobrou správou pre nás všetkých. Pevne verím, že nastavené opatrenia budú aj v budúcnosti prispievať k znižovaniu cien liekov, doplatkov pacientov a rovnako aj úhrad zdravotných poisťovní," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.Jednou z priorít ministerstva má byť preto aj v ďalšom období udržanie nastavených trendov. Naďalej má platiť zásada, že na každé chronické ochorenie existuje liek bez doplatku, prípadne so sociálne únosným doplatkom do jedného eura.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...