lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: PPP projekt výstavby novej nemocnice v Bratislave sa má zrušiť Bratislava 22. októbra (TASR) - Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 22.10.2016 categoryDenné správy

Bratislava 22. októbra (TASR) - Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa má spolu so súťažným dialógom zrušiť. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctvo. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už minulý mesiac avizoval, že PPP projekt sa pri súčasnom nastavení nedá realizovať.PPP projekt rozbehla predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD), k podpisu zmluvy však nedošlo. Tretí Ficov kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že novú nemocnicu sprevádzkuje. Návrh nového riešenie jej výstavby by mal Drucker predložiť do konca marca 2017. Jeho plány musí ešte odobriť vláda.Počas súťažného dialógu sa podľa ministerstva potvrdilo, že plánované rozloženie rizika projektu medzi súkromný sektor a verejný sektor je "veľmi ambiciózne a má limitovaný precedens v iných projektoch". Pri súčasnom nastavení nemalo byť možné financovanie prostredníctvom komerčných bánk, peniaze by tak musel dať investor. PPP model tak nemal byť nakoniec taký výhodný, ako sa pôvodne počítalo.Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií označila výstavbu novej nemocnice prostredníctvom PPP ako najmenej výhodnú. Výstavba štátom má byť lepšia. Podľa analytikov INEKO však bola analýza značne zjednodušená. Inštitúty sa však zhodli, že najhoršie je nerobiť nič. História výstavby novej bratislavskej nemocnice siaha až do roku 1982.Nová nemocnica mala podľa plánov vyrásť v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Predpokladalo sa, že výstavba sa skončí na budúci rok. Patrónka sa však podľa ministra Druckera ukázala ako problematická. Uvažuje sa preto o lokalitách Rázsochy a Ružinov. Šéf rezortu nevylúčil, že sa môže vybrať aj iná.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...