lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Minister I. Uhliarik pripúšťa, že zdravotníci sú aj právom nespokojní Bratislava 31. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je ochotný komunikovať o situácii ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je ochotný komunikovať o situácii v zdravotníctve, čo bude platiť aj počas piatkového (1.4.) protestu zdravotníckych odborárov pred budovou rezortu. Ako poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii, zdravotníctvo je v súčasnosti v turbulentnom prostredí. Pripustil, že zdravotníci sú niekedy aj právom nespokojní, niektorí však podľa neho podliehajú aj politike. Zároveň poukázal na viaceré reformné opatrenia, ktoré sa začali realizovať po nástupe novej vlády a mali by prispieť k zlepšeniu.Minister pripomenul, že rezort prebral s celkovým dlhom vyšším ako 200 miliónov eur. "Počas bývalej vlády sa neriešili skutočné problémy, len sa plátali diery," konštatoval s tým, že sa nerealizovali žiadne kroky, ktoré by situáciu v zdravotníctve riešili. V súčasnosti však je už podľa neho diagnóza známa a teraz nasleduje liečba, o ktorej bude diskutovať aj so zdravotníkmi.Minister ozrejmil, že reforma zdravotníctva sa bude realizovať cez sedem priorít. Medzi tie patrí zavádzanie DRG systému, ktorý prinesie rovnaké platby za výkony, transformácia nemocníc, optimalizácia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, reforma liekovej politiky, dofinancovanie systému prostredníctvom nominálneho poistenia alebo pripoistenia, elektronizácia zdravotníctva a zvýšenie zdravotných odvodov za štátnych poistencov.Zdravotnícki odborári chcú na proteste poukázať na nedostatočné financovanie rezortu. Upozorňujú, že zdravotné poisťovne navrhujú pre nemocnice nižšie finančné objemy, ako aj odzmluvnenie niektorých oddelení a pracovísk. Okrem okamžitého dofinancovania sektora žiadajú napríklad aj zreálnenie cien výkonov, uzatváranie zmlúv medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami na dobu neurčitú či zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...