lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

MZ SR: Dostavbu rozostavanej nemocnice Rázsochy chce financovať cez úver Bratislava 4. apríla (TASR) - Rozostavaná bratislavská nemocnica Rázsochy sa má podľa návrhu ministerstva zdravotníctva ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 4. apríla (TASR) - Rozostavaná bratislavská nemocnica Rázsochy sa má podľa návrhu ministerstva zdravotníctva dostavať za využitia dodávateľského úveru. Dlžníkom by bol zhotoviteľ stavby. Úver by sa splácal 23,5 roka. K splácaniu úveru by prišlo až po dokončení dostavby nemocnice a odovzdaní do prevádzky. Vyplýva to z návrhu realizácie projektu, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložil rezort zdravotníctva.Ako pre TASR poznamenala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Čižmáriková, dostavba je jednou z priorít pre nemocnicu. UNB už dlhodobo upozorňuje za zlý stav nemocníc v Bratislave, ktorý treba podľa nej urgentne riešiť. "Dlhodobo už nevyhovuje nemocnica Staré mesto, v zlom stave je aj nemocnica na Kramároch, okrem toho rekonštrukciu potrebujú všetky nemocnice, v ktorých má UNB aj tzv. skrytý dlh. Čiže je to dlh, ktorý nevieme dopredu vyčísliť, pretože havarijný stav nemocníc si vyžaduje stálu úpravu a sledovanie," zhrnula.Otázku dostavby Rázsoch otvoril bývalý kabinet Roberta Fica. Ten zrušil uznesenie predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu z roku 2003, ktoré hovorilo o zastavení výstavby nemocnice a odpredaji investície. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Kabinet vtedy súčasne rozhodol, že nehnuteľnosť odpredá, "a to komukoľvek, kto sa nájde", povedal vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Na dostavbu Rázsoch ako nemocničného zariadenia bolo vtedy potrebných takmer 159,3 milióna eur.Ficova vláda vlani rozhodla, že dostavba by sa mala realizovať cez PPP projekt. Bližšie informácie o financovaní mala poskytnúť štúdia uskutočniteľnosti, ktorá sa mala vypracovať do konca tohto roku.. Pri dodržaní tohto harmonogramu sa dostavba nemocnice predpokladala najskôr v roku 2017. Ako však poukázal rezort pod súčasným vedením, aj financovanie cez PPP by malo negatívny dopad na výšku dlhu a deficitu štátu.Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (poslanec za Smer-SD) je rád, že sa ide pokračovať v myšlienke, s ktorou prišiel a Rázsochy sa plánujú dostavať. Ako poznamenal pre TASR, takýto krok je potrebný z bratislavského aj celoslovenského hľadiska.Audit, ktorý dala vypracovať bratislavská univerzitná nemocnica, ukázal, že dostavba nemocnice si vrátane jej vybavenia vyžiada asi 480 miliónov eur bez DPH. To dlhodobo kritizovala vtedy opozičná SDKÚ-DS, podľa ktorej by sa za tieto prostriedky mohlo postaviť osem nemocníc v každom regióne Slovenska.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: