lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ: Experti, na ktorých sa čakalo s používaním kubánskeho lieku, už pricestovali Bratislava 22. mája (TASR) - Medicínski experti z Kuby, na ktorých sa čakalo so začiatkom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 22.05.2017 categoryDenné správy

Bratislava 22. mája (TASR) - Medicínski experti z Kuby, na ktorých sa čakalo so začiatkom používania kubánskeho lieku pre pacientov s diabetickou nohou, sú už na Slovensku. Pôvodne sa ich príchod očakával v marci. "Tento týždeň začnú školiť slovenských lekárov," informovala dnes hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Liek SR získala v rámci deblokácie kubánskeho dlhu.Pilotná fáza aplikácie lieku sa začne vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, následne bude paralelne pokračovať aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava a vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. "Máme záujem o to, aby bola táto liečba poskytnutá čo najširšiemu okruhu pacientov, ktorí splnia indikačné kritériá,“ uviedol medicínsky riaditeľ ministerstva zdravotníctva Boris Bánovský.Spomínaný liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko bude prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa bude používať. Podľa ministerstva je však registrovaný v mnohých krajinách mimo EÚ a klinické štúdie potvrdili efekt u vyše 100.000 pacientov. Kuba ho v rámci rokovaní o deblokácii svojho dlhu ponúkla aj Česku, český minister chcel byť podľa tamojších médií opatrný."Slovensko sa rozhodlo pre deblokovanie kubánskeho dlhu prostredníctvom lieku Heberprot s tým najlepším úmyslom – a to pomôcť pacientom s diagnózou diabetickej nohy, záujem o tento typ liečby má aj Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni," zhrnula Eliášová.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...