lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


M. Krajčí vyzval, aby matkám po pôrode nebrali deti pozitívne na COVID-19 Bratislava 27. novembra (TASR) – Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok vyzval zdravotnícke zariadenia, aby ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 27.11.2020 categoryDenné správy

Bratislava 27. novembra (TASR) – Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok vyzval zdravotnícke zariadenia, aby matkám neodoberali ich novonarodené deti s ochorením COVID-19. Podľa jeho slov je takéto správanie neprípustné. Na problém poukázala poslankyňa Národnej rady SR a podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimíra Marcinková (Za ľudí), ktorá o nápravu žiadala v otvorenom liste adresovanom Krajčímu.Poslankyňa tak urobila na základe podnetov, ktoré jej boli doručené od rodičiek z viacerých slovenských nemocníc. Mnohé matky tak podľa nej ostali bez možnosti dojčiť, praktizovať bonding či vôbec vidieť svoje dieťa. "Odobratie dieťaťa od matky po pôrode je v hrubom rozpore s odporúčaniami medzinárodných zdravotníckych organizácií a tiež s nadnárodnými ľudskoprávnymi dokumentmi, ktoré sú pre Slovensko záväzné," uviedla s tým, že takáto separácia môže vážne narušiť prirodzený popôrodný vývoj dieťaťa, zotavovanie sa matky a spôsobiť ďalšie nepriaznivé fyzické aj psychické stopy."Viem o tomto probléme a určitým spôsobom ma to mrzí, že matky sú takýmto spôsobom postavené v takej vážnej životnej situácii pred takéto rozhodnutia," uviedol Krajčí s tým, že nepovažuje za dobré, keď sa nevytvoria pre matky a ich deti pozitívne na ochorenie COVID-19 také podmienky, na aké majú nárok.Marcinková v liste tiež žiada o to, aby Ministerstvo zdravotníctva SR zvážilo rozdelenie oddelení tak, aby sa spolu nestretávali pred pôrodom matky, ktoré sú a nie sú pozitívne na ochorenie COVID-19. "Uvedomujem si, že v týchto náročných časoch zdravotníci aj na úkor svojich osobných potrieb pomáhajú všetkými silami zvládnuť pandémiu a liečiť ľudí, ale nemôžeme ani v tých najťažších podmienkach stratiť citlivosť k rodičkám a ich čerstvo narodeným deťom," dodala.Krajčí uviedol, že si nie je vedomý toho, na základe akého usmernenia takto zdravotnícke zariadenia postupujú. "Každý jeden pacient má dostať starostlivosť, na akú má nárok, a nemôžeme v prípade ochorenia COVID-19 takýmto spôsobom degradovať jeho nároky," dodal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že opakovane vyzval, aby k takémuto kroku nedochádzalo, aj keď si podľa vlastných slov uvedomuje, že je to logisticky náročné.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...