lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


M. BLAHA: Za petíciou proti transformácii nemocníc nie je strana Smer Bratislava 18. augusta (TASR) - Petícia občanov proti transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, ktorá ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 18. augusta (TASR) - Petícia občanov proti transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, ktorá sa začala v priebehu minulého týždňa, nie je platená žiadnou politickou stranou. Dnes to vyhlásil člen petičného výboru a novinár Milan Blaha."Nie sme viazaní žiadnou politickou stranou. Žiadna politická strana nás neplatí. Je to platené z našich peňazí, všetko je to na princípe dobrovoľnosti. My sme tú petíciu robili na základe petičného práva," povedal Blaha. Hovorca petičného výboru tak reagoval na výzvu rezortu zdravotníctva, aby výbor zverejnil, kto inicioval vznik petície, kto financuje celú kampaň a kto platí členov petičného výboru. Ministerstvo sa tiež zaujímalo, či má petičný výbor dohodu s politickou stranou Smer. Tieto otázky považuje Blaha zo strany ministerstva za hrubý atak. "Za nami strana Smer nie je. Ale to neznamená, že ak pre nás bude chcieť pracovať odborník zo strany Smer, my nikoho diskriminovať nebudeme. Sme slobodní občania v slobodnom štáte," dodal Blaha.Svoj názor na stav slovenského zdravotníctva dnes predstavil člen petičného výboru, profesor Peter Staněk z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). "Transformácia na akciovky je krásnym uhybným manévrom. Neriešite problémy systému, ale vyhlásite, že zmena vlastníckych vzťahov vyrieši budúcnosť systému," uviedol Staněk, ktorý v minulosti pôsobil aj ako poradca premiéra Roberta Fica pre ekonomické otázky. Nemocnice, ktoré už fungujú ako akciové spoločnosti, sú podľa Staněka v zisku preto, lebo vykonávajú len nenáročné diagnózy a drahé presúvajú na koncové nemocnice. "Tento typ uhybného manévra nič nevyrieši," povedal odborník na margo transformácie. Koľko ľudí sa doposiaľ podpísalo pod petíciu, výbor neprezradil. Do akcie sa zapojilo aj viacero známych osobností z umeleckej obce. Medzi inými herečka Soňa Valentová, operný spevák Martin Babjak, šéf Matice slovenskej Marián Tkáč a viacero slovenských spisovateľov. Aktivisti hlasy zbierajú pred troma bratislavskými nemocnicami. Podľa Blahu sa 100.000 podpisov do konca septembra podarí vyzbierať. "Chceme získať aj tých 350.000 podpisov, aby to malo silu na vyhlásenie referenda," dodal člen petičného výboru s tým, že referendum vyhlasovať nechcú. Na základe tohto počtu podpisov by si však politici mali uvedomiť, "že je tu sila, ktorá ich núti správať sa rozumne".Členovia petičného výboru podporujú požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Medzi tie patrí dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc. Blaha v tejto súvislosti kritizoval stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR, že lekári, ktorí v prípade nesplnenia ich požiadaviek hrozia podaním hromadných výpovedí, berú za rukojemníka občana. "Odmietame to."

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...