Leto19: Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky, hovorí odborníčka Bratislava 7. júla (TASR) - Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 07.07.2019 categoryDenné správy

Bratislava 7. júla (TASR) - Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová."Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila.Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.

Štítky :

Zdravotnícke oblečenie bez žehlenia - stavte na štýl a pohodlie!

Zdravotnícke oblečenie bez žehlenia je pohodlné riešenie, ktoré zdravotníckemu personálu umožňuje vyzerať elegantne a esteticky aj počas tých najnáročnejších pracovných dní. Uniformy sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, napríklad zo streču, ktorý je nemačkavý, pružný a pevný. Aké sú ďalšie výhody zdravotníckeho strečového oblečenia? Poďme sa na ne pozrieť!