lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Diabetici chceli vlastným námestím zbúrať mýty o cukrovke Liptovský Mikuláš 30. mája (TASR) – Symbolicky na jeden deň dnes vzniklo v Liptovskom Mikuláši prvé ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 30.05.2014 categoryDenné správy

Liptovský Mikuláš 30. mája (TASR) – Symbolicky na jeden deň dnes vzniklo v Liptovskom Mikuláši prvé Námestie diabetikov na Slovensku pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a XXIV. Diabetologických dní. Tabuľku s nápisom ViaDIA – Námestie diabetikov odhalili spoločným potiahnutím lana lekári, ľudia s diabetom, zástupcovia pacientskych organizácií, známe osobnosti, inovátori zdravotnej starostlivosti a zástupcovia samosprávy.Slovenská diabetologická spoločnosť chce spolu s partnermi aj týmto spôsobom upriamiť pozornosť na rastúci problém diabetu a jeho vplyv na celú spoločnosť. "Chceme Slovensku ukázať, že diabetes nie je prekážkou plnohodnotného života, ak človek k nemu pristupuje zodpovedne, pravidelne si sleduje glykémiu, spolupracuje s lekárom a využíva najmodernejšiu liečbu," vysvetlil predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.Zdôraznil, že deti s diabetom sú úplne rovnaké ako ich rovesníci - môžu športovať, hrať sa a tešiť sa zo života. "Každým rokom rastie nielen počet diabetikov, ale aj množstvo mýtov súvisiacich s týmto ochorením. Dlhé roky napríklad pretrvával názor, že deti s diabetom nemôžu športovať. Tento mýtus dnes už neplatí. Diabetes mellitus nielenže nebráni žiť ľuďom aktívny život a robiť všetko, čo robili predtým, než im diagnostikovali cukrovku. Ale zároveň sa zistilo, že šport má pozitívny vplyv na samotných diabetikov," skonštatoval predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti."Skúsenosti ukazujú, že šport pomáha deťom povzniesť sa nad chorobu a podporuje pozitívne myslenie. Šport im môže pomôcť rozvinúť talent, zvýšiť sebavedomie a naučiť sebadisciplíne, ktorú si diabetes vyžaduje. Jedinou podmienkou je spolupráca s diabetológom, ktorý navrhne vhodný rozsah a spôsob športovania," povedal Martinka.Prepojenie športu s osvetou prinieslo aj symbolické búranie "diamýtov", keď deti s diabetom zbúrali sedem najčastejších mýtov týkajúcich sa diabetu: "Cukrovku dostane len ten, kto konzumuje veľa sladkostí. Diabetik už nikdy nemôže jesť sladké. Cukrovka je starecká choroba. Cukrovka môže byť nákazlivá. Ovocie obsahuje veľa cukru, preto by ho diabetici nemali jesť. Z detskej cukrovky sa vyrastie. Diabetes je prekážkou športu.""Ako mesto olympijských víťazov chceme podporiť a rozšíriť myšlienku docenta Martinku, že aj keď máte diabetes, môžete žiť plnohodnotný život, športovať a byť takým istým dieťaťom, ako sú vaši rovesníci. Sme radi, že sme mohli podporiť dobrú vec," podotkol viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.Príkladom plnohodnotného života s diabetom je finalistka Miss Slovensko 2014, osemnásťročná Zuzana Hercegová, ktorá žije s diabetom už 12 rokov. "Do súťaže krásy som sa prihlásila práve preto, aby som ukázala, že aj s takouto diagnózou možno viesť normálny život bez väčších obmedzení. Cukrovka by nemala brániť ľuďom plniť si svoje sny," dodala mladá diabetička.Podujatie, organizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou, podporili aj mesto Liptovský Mikuláš a Zväz diabetikov Slovenska.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...