lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Košice: O duševných chorobách sa netreba báť hovoriť, pripomínajú študenti Košice 10. októbra (TASR) - Duševným ochoreniam a spôsobom, ako im predchádzať, je venované stredajšie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 10.10.2018 categoryDenné správy

Košice 10. októbra (TASR) - Duševným ochoreniam a spôsobom, ako im predchádzať, je venované stredajšie podujatie v Košiciach, do ktorého sa zapájajú študenti Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ). Záujemcovia sa na ňom dozvedia viac o tom, prečo sa o duševných chorobách netreba báť hovoriť, a vypočujú si príbehy ľudí, ktorí nimi trpia. Podujatie s názvom Mňa sa to (ne)týka sa koná pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia."Ako medici sa čoraz častejšie stretávame s tým, že pacienta okrem základného ochorenia, s ktorým prišiel k lekárovi, trápi aj smútok, strata záujmu o všetko naokolo, beznádej, vyhorenie a pocit, že so všetkými týmito ťažkosťami sa musí vyrovnať sám. Pre Klub verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice je téma mentálneho zdravia aktuálne prioritou, preto sme sa rozhodli po úspešnom podujatí Rozsvieť modrú pokračovať nielen vo vzdelávaní spolužiakov o možnostiach odbornej pomoci, ale sústredíme sa aj na dôležitosť prevencie," uviedla vedúca Klubu verejného zdravia košického spolku medikov Lucia Hanušínová.V boji za destigmatizáciu psychických ochorení sa spojili Spolok medikov mesta Košice, Slovenská asociácia študentov a absolventov psychológie a Univerzitné poradenské centrum UPJŠ. Podujatie sa začne o 17.30 h v univerzitnom areáli UPJŠ na Moyzesovej 9 v budove Minerva. Záštitu nad ním prevzal rektor UPJŠ Pavol Sovák, informovala hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková."Duševné zdravie je dôležitou témou pre mladých ľudí, študentov, ktorí sú často pod veľkým tlakom zvládnuť štúdium na 100 percent, preto som veľmi rada, že toto podujatie je iniciatívou práve z radov našich študentov," konštatovala riaditeľka Univerzitného poradenského centra UPJŠ Veronika Zibrinyiová.Cieľom Svetového dňa duševného zdravia pripadajúceho na 10. októbra je zvýšiť informovanosť verejnosti v otázkach duševného zdravia a mobilizovať úsilie na jeho podporu. Zároveň upriamuje pozornosť na to, že duševné zdravie je pre človeka veľmi dôležité, a preto by sa mu mala venovať rovnaká pozornosť a starostlivosť ako telesnému zdraviu. Na Slovensku každoročne stúpa počet ľudí navštevujúcich psychiatrické ambulancie. Podľa štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií výskyt nových duševných porúch vzrastá približne o 23 % ročne. 

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...