lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: Stredoškolákov zaujala kampaň o anorexii a bulímii, pýtali sa odborníkov Košice 17. apríla (TASR) - Prednáška o mentálnej anorexii a bulímii zaujala dnes košických stredoškolákov. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 17. apríla (TASR) - Prednáška o mentálnej anorexii a bulímii zaujala dnes košických stredoškolákov. Stovky z nich si prišli vypočuť odborníkov, ktorí hovorili v Košiciach o nebezpečných poruchách príjmu potravy. Ochorenia postihujú často práve mladých ľudí v ich veku.Kým dievčatá po takmer dvojhodinovej prednáške konštatovali, že téma je už "známa a bežná", chlapci priznali, že sa dozvedeli veľa nových vecí. "Musím veľa jesť, aby som nebola anorektička," povedala pre TASR stredoškoláčka zo Strednej odbornej školy automobilovej so smiechom. Jej kolega zo stavebnej priemyslovky naopak kampaň ocenil. "Bolo to celkovo dosť dobré, je to veľmi dôležité pre dievčatá, aby zistili, čím prechádzajú a podobne," uviedol pre TASR.Stredoškoláci si vypočuli aj životný príbeh spisovateľky Gabiny Weissovej, ktorá prešla "peklom" mentálnej anorexie aj bulímie. "Nie je to výmysel, žiadna roztopaš, je to choroba, ktorá príde nenápadne a zasiahne na citlivých miestach," povedala Weissová pre TASR. Chybou podľa nej je, že rodina a blízki hádžu problém na samotné dievča. Týka sa však celej rodiny. "Tie dievčatá sú veľmi šikovné, múdre, majú výborné výsledky v škole, sú to dievčatá, na ktoré by ste to nepovedali," opísala spisovateľka. Stredoškoláci dostali po prednáške aj jej knižný bestseller, v ktorom sa "vyspovedala" zo svojho problému. Ten sa v jej prípade skončil ako "happy end." Počas prednášky mohli študenti anonymne klásť odborníkom otázky. Zaujímalo ich napríklad, či je bulímia dedičná, aký podiel majú na ochoreniach rodičia. "Je anorexia, keď nemám chuť do jedla niekoľko dní alebo týždňov a potom, keď sa najem, mám chuť vracať?" pýtal sa niekto anonymne. Psychiatrička Viera Horváthová upozornila, že anorexia aj bulímia postihuje podľa štatistík 2 až 5 percent dospievajúcej mládeže, prípady je však často ťažké odhaliť. Viac je dievčat ako chlapcov. "Nie je to len ochorenie o jedle," zdôraznila odborníčka a vysvetlila, že ovplyvňuje hlavne psychiku. Pokúsila sa vyvrátiť aj mýtus, že chorobné chudnutie sa týka len modeliek. Príčin je podľa nej viac, svoju rolu dokonca zohráva aj genetická predispozícia. Je časté, že v rodine anorektičky či bulimičky žije niekto, kto trpí iným psychickým ochorením, napr. depresiou či alkoholizmom. Súčasná spoločnosť podľa nej diktuje kult štíhlosti. "Či chceme, alebo nechceme, prispôsobujeme sa tomu," konštatovala. Dievčatá alebo chlapcov môže k problémom v stravovaní doviesť často nenápadná poznámka. Niekto môže zhodnotiť ich zadok či stehná ako tučné. Častým spúšťačom ochorenia sú diéty. Dôležitá je komunikácia s blízkymi, varovným signálom je strata sociálnych kontaktov. Ochorenia končia nielen vážnym zdravotným poškodením, ale v niektorých prípadoch aj smrťou.Slovenskí stredoškoláci získavajú informácie o anorexii a bulímii v rámci vzdelávacieho projektu Kričím telom...Počuješ ma? Ten je realizovaný v niekoľkých mestách Slovenska.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...