lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: Lekári pomohli 16-ročnému tehotnému dievčaťu s leukémiou (2) Košice 21. júna (TASR) - Košickí lekári riešili na jar ojedinelý medicínsky prípad - zachraňovali ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 21. júna (TASR) - Košickí lekári riešili na jar ojedinelý medicínsky prípad - zachraňovali život 16-ročnej dievčine, u ktorej v marci diagnostikovali tehotenstvo v 30. týždni a zároveň nebezpečnú formu leukémie.Dramatický boj o dva životy sa skončil úspešne pre matku aj jej syna Samuela. Dievča z Košíc predčasne porodilo cisárskym rezom. V podobných prípadoch býva riziko úmrtia vysoké, informovali dnes lekári na tlačovej konferencii v Košiciach. Zhodli sa na tom, že takéto prípady sa dajú počítať na prstoch jednej ruky. Dievča malo aj komplikované tehotenstvo.Ako uviedol riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Peter Krcho, kvôli pacientke muselo zasadnúť konzílium špecialistov. "Bolo treba určiť priority. Prioritou bola matka," povedal. Dievča totiž priamo ohrozovala jej gravidita. Klinický stav komplikovali aj vážne krvácavé prejavy. Pacientku preložili na Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny (KPAIM), kde jej stav lekári stabilizovali. "Dôležité bolo správne načasovanie ukončenia gravidity vzhľadom na možné veľké straty krvi," opísal primár Vladimír Filka. Samko, ktorý sa napokon narodil, vážil pri pôrode 1180 g. Podľa lekárov bol stále v riziku vzhľadom na predčasný pôrod a závažné cirkulačné poruchy súvisiace s nezrelosťou pľúc. Po jeho stabilizácii ho mohli z nemocnice prepustiť po troch mesiacoch. Mladú mamičku ďalej liečia, jej stav je však priaznivý. "Predpokladáme, že intenzívnu liečbu ukončíme v polovici júla. Potom budeme pokračovať v udržiavacej liečbe, ktorá prebieha ambulantne. Prognóza jej ochorenia je v súčasnosti dobrá," uviedla hematologička Natália Galóová z Oddelenia detskej onkológie a hematológie. Košickí lekári si nepamätajú, žeby bol už na Slovensku publikovaný podobný prípad. V minulosti síce mali onkologické tehotné pacientky, boli však už vo vyššom veku. Nezriedka skončili tragicky."Takéto prípady sa dajú počítať na prstoch jednej ruky," zhodnotil detský onkológ Igor Jenčo. Informoval, že u mladej ženy sa podarilo dosiahnuť remisiu, teda neprítomnosť nádorových buniek v kostnej dreni. Samko je v súčasnosti v opatere svojich starých rodičov. "Pacientka sa má dobre, je veselá, optimistická," opísal aktuálny stav matky Jenčo. Riaditeľ DFN povedal, že za doterajšiu liečbu pacientky a jej syna uhradila poisťovňa doteraz 16.118 eur. Za drahé lieky bude nemocnica ešte žiadať 10.857 eur. "Samozrejme dva životy majú nevyčísliteľnú cenu," poznamenal Krcho.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...